Kloden vår står overfor enorme klima- og miljøutfordringer, og Norge har forpliktet seg til å bli et lavutslippssamfunn. Derfor forundrer det Kjell Bernt Kalland, daglig leder hos Armaturjonsson, at klimafleksible energiløsninger ikke har fått større fotfeste i byggebransjen.

- Dette er et svært alvorlig tema, og vi snakker i realiteten om vi ønsker  å overlate et bærekraftig samfunn til våre kommende generasjoner eller ikke, sier han i samtale med VVSForum.

- Skal vi lykkes med det grønne skiftet, må alle tenke hva de kan bidra med også her på berget. Likevel har energieffektive løsninger for lite fokus i byggeindustrien.

- Hva mener du bør gjøres for å løfte fram klima og miljøaspektet ytterligere?
- For det første må det komme sterke føringer fra regjeringen, og det må reguleres tydelig i forskriftene. Ellers vil fortsatt mange valg baseres på det som oppfattes som billigst i dag.Det kan fort bli dyrt i lengden.

Lempet på kravene
Kalland hevder det i energiforskriftene i TEK 17, er åpnet for mer direktevirkende bruk av elektrisitet som varmekilde enn i forgjengeren. Her er det ikke like tydelige  anbefalinger om energifleksibilitet som bidrag til å spare miljøet, påpeker han. En fleksibilitet han mener er vesentlig for å kunne innfri målene om nullutslippsbygg i fremtiden.

- Norge er opptatt av ren og fornybar energi, men om dagens utvikling fortsetter, er det trolig bare et tidsspørsmål innen vi ikke kan produsere tilstrekkelig gjennom våre fossefall. Alternativet er at vi må importere mer strøm fra utlandet –hvor mye fortsatt er basert på fossil strømproduksjon.

Det er heller ikke gitt at den lave strømprisen vi nyter godt av i Norge i dag, vil vare evig, minner han om.

-  Vi ligger kunstig lavt i pris i forhold til Europa ellers. Og med tanke på at det snart vil bli innført smarte strømmålere og effekttariffer hos alle i dette landet, er også det en grunn til å tenke energieffektive løsninger.  Statkraft legger jo også i disse dager en «motorvei» for overføring av norsk vannbasert strøm til Europa, Nordlink, og det ville være rart om ikke dette setter press på prisene oppover her også. I 2021 vil det også ligge en undersjøisk kabel til Storbritannia. 

- Hva bidrar dere selv med?
- Som leverandør av vannbårne rørsystemer, legger vi masse tid og energi i å formidle det miljømessige aspektet. Men som en aktør helt i starten av verdikjeden, sliter vi med å kommunisere budskapet frem til  byggherrene, de som sitter med beslutningene.

Han forteller at rørene de benytter har en garantert varighet på mer enn  50 år, i praksis så lenge bygget lever. Og dermed mye lenger enn alternativene. Når huset rives, kan plastrørene enkelt kildesorteres og brennes, med et svært lite økologisk fotavtrykk

- Vi har tekniske godkjennelser fra SINTEF på våre systemer som bekrefter bruken av dem i norske bygg, og som også inneholder en miljøklassifisering som benyttes i bygg som oppføres som BREEAM NOR Outstanding-bygg. Det er bare 255 bygg som er klassifisert så langt fra Norwegian Green Building Council. Våre systemer er også godkjent for bruk i Svenemerkede hus.. Men slikt er dessverre for lite etterspurt. Det er ikke høyt nok på agendaen, fastslår han.

Sterkere budskap
Kalland mener at miljøaspektet bør kommuniseres sterkere ut mot sluttbruker og investorer.

- Vi ser at elektrobransjen i stadig større grad utfordrer rørleggerbransjen når det gjelder varmeløsninger som varmekabler og luft-til-luft varmepumper i bygg og leiligheter. VVS-bransjen har derimot løsningene for morgendagens klimanøytrale oppvarming, da de kan tilby vannbårne varmeanlegg som inkluderer gulvvarme, radiatorer, solfangere etc.

- Jeg kritiserer ikke elektrobransjen, som bare har gjort jobben sin. Men vi må sammen med rørleggere og andre i vår verdikjede  sterkere grad på banen og kommunisere viktigheten og verdien av våre felles løsninger, satt i en større samfunnssammenheng enn billigste pris akkurat her og nå. De må synliggjøre hvorfor det kanskje koster litt mer å engasjere en fagmann, sier han.

Ikke dyrt med vannbåren varme
Han stusser også over at det er en generell oppfatning at vannbåren varme er dyrere enn ren strømvarme.

- Vi snakker om kanskje to prosent av salgsprisen av en bolig for å få et energifleksibelt og bærekraftig system basert på vannbåren varme – og det er også mulig å søke ENOVA-stønad, avhengig av hvilke løsninger du velger. Dette gir en stor energifleksibilitet og ekstrem lang levetid. For ikke å snakke om en mye bedre comfort og fleksibilitet i arealutnyttelse. Det er rart, når vi kjøper bil får vi alle muligheter for å legge til ekstrautstyr, men det virker ikke som det er like interessant for en utbygger å selge seg opp med boligen.

- I sum handler det om at vi i rørbransjen må holde trykket oppe, stå på  og kommunisere ut hvorfor våre løsninger er den beste investeringen.

- Vi må ikke sove i timen nå som vi har  økt konkurranse og press fra flere hold, konkluderer han.

- For et bærekraftig samfunn også for våre etterkommere!