Veidekke og ÅF Norge har samarbeidet tett om oppgaven, gjennom å bygge et klimaanlegg med muskler i et bygg gjennomsyret av energisparetankegang.

Passiv hus standard
- Vi har tatt utgangspunkt i retningslinjer som SINTEF har utarbeidet og utformet bygget ned mot passivhus standard. Dette gjelder ikke bare ventilasjonsanlegget og hva slags vinduer og belysning osv. som er valgt, dette har også med hvordan vi bygger huset som sådan. Vi har prosjektert med ny energifilosofi og under den praktiske byggingen er det stort fokus på energiegenskaper, sier Bjarte Hårklau hos Veidekke, som nettopp har testet byggets tetthetsegenskaper.

- Alle de ulike tekniske underentreprenørene som har jobbet på byggets yttervegger med gjennomføringer av sine tekniske installasjoner har vært dyktige til å tette og få dette riktig med hensyn til tetting. Det har gått mange kilometer med tape, og de ferske resultatene ligger ned mot 0.3 luftskifte pr time, mens krav for passivhus er 0,6 luftskifte pr time. Det er rett og slett imponerende, selv om vi også før ferdigstillelse har en tilsvarende fullskalatest.

Gjennom hele prosjekteringsfasen av passivhus kravene vært en rød tråd, og ved hjelp av at alle de rådgivende konsulentene benytter BIM, har det vært veldig oversiktlig og mye å enklere å koordinere de tekniske føringene i bygget i henhold til riktige høyder og lignende.

- Vi har jo fra før av bygget Bellonabygget her i Oslo som kom på fjerde plass som årets ingeniør bragd i 2011, og vi har høstet en god del erfaringer derifra. I Trondheim er Veidekke også godt i gang med å oppføre ett Passivhusprosjekt for Helse Midt Norge. Vi skal være en av de ledende innen energieffektiv bygging her i landet, og prosjekter med høye energi og miljø ambisjoner er noe vi alltid vil være med på, sier Hårklau.

Kraftig klimaanlegg
For å skape et inneklima av ypperste kvalitet er ventilasjonsanlegget ved Østensjø Skole bygget med maksimal ytelse i alle deler. Dette har vært en spennende utfordring for konsulentfirmaet ÅF Norge å få til, spesielt i forhold til kravet om passivhus standard.

- Vi har funnet en løsning der anlegget har muskler til å levere mye luft dersom det trengs, slik må det være, det blir i høy grad oppvarming og ventilasjon etter behov, og basert på direkte måling av luftkvalitet med hensyn på både CO2 og temperatur, sier Steinar Stålesen hos ÅF Norge, som har ansvaret for prosjekteringen.

Klimaanlegget er dermed dimensjonert for å takle større luftmengder enn det som er vanlig.
- Anlegget blir nesten som å regne som en bilmotor, som aldri jobber på fullt turtall, men som mestrer svingningene, og derfor jobber effektivt. Det slipper å dra tungt, og jobber når det er motbakker så og si, samtidig som det regulerer seg raskt ned, forklarer Stålesen, som har samarbeidet tett med Veidekke for å bygge et klimaanlegg som yter optimalt.

- Undervisningsbygg har høye og ufravikelige krav til luftmengder, det er jo ikke så rart siden inneklima er viktig for læringsmiljøet i en skole. Å få dette til å harmonere med passivhus standard har vært interessant, og er løst ved å bygge et anlegg som i gjennomsnitt holder meget gode energiprestasjoner, Stålesen, som forteller at Østensjø skole er prosjektert romslig, med høye krav til aggregater, lufthastigheter og kanaler, anlegget er færre begrensninger enn man tradisjonelt pleier å ha. De ulike rommene har klimasoner tilpasset etter både emisjon og antall personer, for nettopp å ha behovsstyrt inneklimastyring.