J. L. Bruvik AS ble stiftet av Johan Leif Bruvik rett før krigen nådde Norge, og produksjon av transportbånd og industrivifter var forretningsideen. Men på grunn av materialmangel måtte driften legges om, og man solgte lim til møbelfabrikker gjennom krigsårene. Etter krigen ble produksjonen av transportbånd og industrivifter gjenopptatt, og firmaet klarte seg bra selv om det var magre tider også etter 1945.

Saken fortsetter under bildet:

Slik ser fabrikkanlegget til J.L Bruvik ut i dag. Fabrikken ligger på Nyborg utenfor Bergen.

Tilfreds med hverdagen
Produksjonsbedriften som i dag leverer vifter for industri, offshore og komfort, samt ventilasjonsutstyr til landbruket,pulverteknologi og materialhåndtering kan glede seg over god aktivitet i jubileumsåret. En storordre til den kommende Johan Sverdrup utbyggingen tikket inn i høst og er en av årsakene til at optimismen råder. Bedriften skal levere kammer- og sentrifugalvifter til hele fire plattformer, og kontrakten er en av de største og viktigste i firmaets historie.

- Vi er forsiktige optimister selv i en periode hvor offshoremarkedet går tilbake i aktivitet og volum. Bedriften har også andre ben og stå på, hvor det er nok å gjøre, og hvor omsetningen er stabil. Men vi er selvfølgelig glade for at det dukket opp nye oppdrag i høst, sier Jan Arne Mølstad, daglig leder i J. L. Bruvik.

Avdelingsleder for industrivifter, Rune Lien, skyter inn at ”timingen” ikke kunne vært bedre med tanke på at de har levert de siste store ordene til Ivar Aasen- og Gina Krog-plattformene til Statoil i 2015.

Skjedde mye på slutten av 60-tallet
I 1967 startet en ny æra i J. L. Bruviks historie. Da stod dagens fabrikk på Nyborg i Åsane klar for produksjon, og som siden har lagt grunnlaget for dagens produksjon og posisjon i markedet. På 70-, 80- og 90-tallet sto bedriften for 80 prosent av landbruksventilasjon i Norge.

- Det var ikke mange som hadde tro på en produksjonsbedrift ute på landet i Bergen den gang, men slik ble det heldigvis, kommenterer Mølstad.

I samme periode tok Ragnar Mølstad (fra Hedmarken) over som daglig leder etter sin svigerfar Johan Leif Bruvik. 

Ragnar Mølstad hadde mye kunnskap om landbruk med seg i sekken over fjellet, og firmaet fikk da et ekstra bein å stå på i den gang et gigantisk marked.

I år 2000 takket R. Mølstad av som disponent og Jon Arne Mølstad som i dag leder bedriften, tok over roret.

Saken fortsetter under bildet:

J.L Bruvik har etter hvert utviklet seg til å bli en betydleig leverandør av kammer- og sentrifugalvifter til blant annet offshoreindustrien. 

Tok fart på 1990 - tallet
Det var på 90-tallet produksjonen av ventilasjonsutstyr til offshoremarkedet tok skikkelig fart hos Bruvik. De fikk etter hvert en sterk posisjon i markedet.

- Vår bedrift har alltid levert produkter av høy kvalitet, og vår vekst i dette markedet kom på grunn av kvalitet, nærheten til markedet, og ikke minst servicegraden vi kunne tilby, påpeker Mølstad.

Mølstad og Lien legger ikke skjul på at de har fulgt utviklingen i offshore tett siden de første signalene om nedtrapping på sokkelen begynte å rulle tidlig på året.

- Kontrakten på Johan Sverdrup kom veldig beleilig, Vi setter pris på at utbygger og underleverandører har valgt å bruke norske produsenter i vesentlig grad, og det er spesielt viktig i denne tiden hvor oljebransjen har mindre aktivitet enn på mange år, sier Lien.

Store kontrakter til oljeindustrien
- Etter mange år med leveranser til Statoil, har vi kommet på deres nominerte liste over leverandører. Statoil er dyktige og en givende samarbeidspartner. De er veldig opptatt av kvalitet, samtidig som de setter pris på nærheten til oss som leverandør. Vi kan levere på kort tid, og er fleksible. Vi føler vi har en tett og god dialog. Og ønsker å være en medspiller.

Lien understreker at de har opparbeidet seg et godt rykte, og produktene de leverer holder høy kvalitet og funksjonsgrad. Det er spesielt å levere til offshore, det krever mye dokumentasjon, men det skjerper oss og vi får det igjen i de andre segmentene vi opererer.

I kjølevannet av Johan Sverdrup har det også kommet flere større ordre i alle selskapets produktområder under høsten.

J.L. Bruvik har i dag 48 ansatte.

-Vi har klart å opprettholde arbeidsstyrken de siste årene, og er stolte av det. I dag er det viktig å ta vare på de ansatte og ikke minst den kompetansen vi som produksjonsbedrift har. Bedriften må stadig utvikle seg, og vi utdanner våre ansatte i verkstedet med kurs og sertifiseringer gjennom hele året. Viktig å kunne det vi driver med, og være gode på det som leveres, understreker Mølstad.

- Vi er stolte over å være en norsk produksjonsbedrift som overlever i konkurranse med mange utenlandske aktører. Det er takket være dyktige medarbeidere, sier Mølstad til slutt.