VVS-bedriften Haneseth i Bodø har spesielt høye forventinger til 2021 og årene som kommer. Aktiviteten i Bodø er nemlig høyere enn på lenge, og det skaper jobber og enda flere lokale arbeidsplasser.

Bodø skal nemlig transformeres til en helt ny by, der en ny flyplass vil spille en meget sentral rolle.

Store ringvirkninger
- Vår bedrift har nok å gjøre og markedet er veldig bra i vårt nærområde. Men fremtiden ser også veldig lys ut, med tanke på hva som skal skje i Bodø fremover. Vi tror på gode ringvirkninger knyttet til den nye flyplassen og denne positiviteten vil sikkert vare i flere år, mener daglig leder i Haneseth VVS Bodø, Tommy Saksenvik.

Haneseth VVS Bodø er en del av Haneseth-Gruppen som i tillegg til VVS-bedrifter består av flere virksomheter innenfor automasjon og elektro.

Haneseth VVS Bodø ble startet i mai 2018 og hadde da tre ansatte. Virksomheten har økt vesentlig de siste årene, og har i dag ni ansatte som en grunnstamme i bedriften. Mens omsetningen det første året var 1,5 millioner kroner, så er den i dag ca. 20 millioner kroner. Utviklingen har med andre ord vært meget god.

- Vi fikk en meget uheldig og tøff start når vi etablerte oss som vi er stolte av at vi kom igjennom. I vårt første store prosjekt gikk både hovedentreprenøren og en underentreprenør vi leide inn konkurs. Det skapte en del utfordringer for oss, både økonomisk og rent praktisk. Men vi kom gjennom med rak rygg, sier Saksenvik.

Alle typer oppdrag
- Vi tar oppdrag i alle fagområder innenfor rørleggerfaget. Alt fra små serviceoppdrag til store prosjekter innenfor næring og industri. Og som en del av Haneseth-konsernet kan vi påta oss tverrfaglige tekniske oppdrag sammen med elektro- og automasjonsselskaper i gruppen. Det merker vi at flere og flere utbyggere og entreprenører etterspør, og det vil være en klar styrke når vi skal konkurrere i et ellers tøft marked fremover, sier Saksenvik.

-Har bedriften lærlinger?
-Vi hadde en periode 50 prosent lærlinger i bedriften, men det er noe mindre omfang på dette nå. Vi er imidlertid bevisste på at lærlinger er fremtiden for faget, så Haneseth VVS Bodø må bidra.

- Utover dette er vi beviste på å kurse alle våre ansatte i forhold til både produkter og fag. Vi må være oppdaterte på teknologi og løsninger, og der spiller leverandørene en viktig rolle, påpeker firmaets daglig leder.

Saken fortsetter under bildet:

Servicerørlegger Sindre Jetmundsen ute på oppdrag.[/caption]

Merket koronapandemien
2021 ser altså ut til å kunne bli et godt år for Bodø-bedriften. Fjoråret ble også tilfredsstillende med en liten økning i både omsetning og resultat. Koronapandemien bidro til at resultatet ble noe lavere enn det ellers ville ha blitt.

-Vi har som mange andre merket koronapandemien. I perioder i fjor var det litt mer stille enn vanlig, men absolutt ingen krise. Vi har god kontroll, sier Saksenvik.

Han påpeker derimot at prisene i Bodø-regionen er presset, og som de som fleste andre bedriftene i rørbransjen, skulle han gjerne hatt bedre dekningsbidrag på totalen.
- Når marginene blir presset, går jo det utover spillerommet vårt. Her har etter min mening hele bransjen et problem vi må ta tak i. Våre tjenester og ikke minst vår kunnskap, skulle gitt oss generelt bedre betalt. Men det er en større debatt som må tas i rette fora, sier Saksenvik.

Medlemmer i VVS Eksperten
Dere er også medlemmer i rørkjeden VVS Eksperten?
- Ja, vi ble medlemmer av VVS Eksperten i 2020 – altså i fjor. Fordelene er mange, slik som for eksempel på markedsføring. Kjeden er kjempeflinke til å bruke mediene, som TV og Facebook.

- I tillegg er medlemskapet til fordel for våre kunder ettersom vi oppnår endra bedre priser grossister. Disse gode prisene kommer naturligvis våre kunder til gode, avslutter en optimistisk daglig leder, Tommy Saksenvik.