-Markedet i Rogaland er egentlig godt, men kjempestor konkurranse. Utrolig mange eiendomsbesittere som er på jakt etter leietakere. Det er leietakeres marked, fordi mange vil invistere i bygg og eiendom, sier salgs- og markedssjef Erling Mellemstrand hos Caverion i Stavanger.
 
-Det som kjennetegner bransjen i denne delen av Norge er at det er bittesmå marginer, og da blir det fort røde tall i regnskapene. Mange bedrifter gir opptil 20 tilbud - og får én jobb, sier han.
 
Han mener det er altfor mange bedrifter i byggebransjen som fallbyr hverandre, men tross dette opplever han ikke noe sosial dumping av arbeidskraft.
 
 -Det som skjer er at bedriftene heller låner folk av hverandre, enn å leie inn billig hjelp, sier han.
 
Han presiserer at dette gjelder næringsbygg og store bedrifter, den delen av byggenæringen hvor Caverion har som sin kunder.
 
Caverion er fornøyd med oppdragsmengden og har flere store prosjekter på gang. Selskapet har 350 ansatte i Rogaland, hvorav 22 personer jobber inne med prosjekter, og 60 håndverkere i full sving ute på byggeplasser.

Et av disse stedene er i Risavika i Sola kommune, hvor det bygges nytt hovedkontor for  Expro Norway AS som driver med support til oljesektoren, vask, rens og test. Prosjektet består av ca. 3 200 kvm kontor og 6 300 kvm haller til verksted/lager. Tomten er på 19 mål. Eiendomsutviklingsselskapet Ringholm 1 AS har gitt Veidekkes datterselskap Block Berge Bygg AS i oppdrag å oppføre kombinasjonsbygget bestående av kontor og verksted.

Byggearbeidene har allerede startet opp, og bygget forventes å være klar til å tas i bruk i august/september 2015. Innen da skal Caverion installere kjøling, ventilasjon, belysning, sprinkleranlegg og et eksosanlegg etter vanlig standard.


Risavika i Sola kommune hvor Expro Norway bygger nytt hovedkontor.

-En standard jobb for oss, inkludert Caverions klimatak, sier Mellemstrand, slik vi har utført på mange bygg i Rogaland.  Det som kan bli en ekstra utfordring her er en sikkerhetssone til LNG-anlegg.

-Prosjekterer Caverion uten klimatak?
 
-Nei, svarer Mellemstrand kort og presist.
 

Et annet oppdrag som opptar avdelingen i Rogaland er Berglandsgården i Stavanger sentrum, eiet av Indremisjonsselskapet - IMI.
 
Dette skal bli et passivhus, og IMI fikk 4,8 millioner i støtte fra Enova, fordi de var tidlig ute å søkte.
 
Også her skal Caverion installere klimatak, og det skal bli adibatisk kjøling, det vil si at luft tilføres vann, så fordamper vannet og blir til vanngass. Energien til fordamping kjøler ned luften. Det skal også bores mange energibrønner i fjell under bygget. I tillegg skal Caverion installere elektro, rør og ventilasjon.  

- Bygget ligger midt i Stavanger sentrum, og sånn sett en utfordring. Når det står ferdig skal Statens vegvesen inn som leietaker. Og de spør om mye, mer enn de fleste leietakere. De har stor bevissthet om høye krav til inneklima. Det samme har Statsarkivet som også skal leie lokaler der, sier Mellemstrand, noe han ser på en spennende utfordring, sier Terje Monsen, leder av prosjektavdelingen hos Caverion i Stavanger.
 
-Vi ble valgt som leverandør direkte av IMI. Prosjekteringer er ferdig, og arbeidet er i gang med utrenskning av alt gammelt utstyr i bygget, og at det også skal bygges noe nytt, avslutter Mellemstrand.
 
-Bygget er på 12 000 kvadratmeter vil bli en blanding av kontor, laboratorium og arkiv og skal stå ferdig i desember 2015, legger Terje Monsen til som også synes det er vel verd å nevne jobben som Caverion gjør for det tyske oljeselskapet Wintershall.

Foto under: Terje Monsen, leder av prosjektavdelingen hos Caverion i Stavanger. Foto: Per Henriksen