Olav Madsen er en av ventilasjonsbransjen ”guruer ”, og har betydd svært mye for boligventilasjonens utvikling i Norge. Systemair AS som han har ledet i mange år, var en av pionerne i utviklingen og inntoget av balansert ventilasjon her til lands. Produsenten var også først ute i Norge med å bruke roterende varmegjenvinnere i boligventilasjon.

Nå har Olav Madsen bestemt seg for å trappe ned.

VVSforum treffer en engasjert ventilasjonsmann på Dal i Eidsvoll, og det er ikke mye som tilsier oss at han har tenkt å trappe ned i løpet av 2018. Entusiasmen er fortsatt helt opp under kanalene i taket, og det er kanskje ikke så rart når man har vært en del av ventilasjonsbransjen i 44 år, og 28 år som adm. direktør i Systemair. Men nå er han i gang med å overlate skuta og roret til Bjørn-Osvald Skandsen som overtok som administrerende direktør i mars 2018.

Skandsen mener Olav Madsen har hatt en vesentlig betydning og påvirkning i utviklingen av boligventilasjon i Norge.
- Mange tar boligventilasjon for gitt, men det er på ingen måte gitt at vi har kommet dit vi er i dag uten at noen har påvirket og jobbet for det. Min ydmyke mening er at Olav skal ha en god del av æren for at boligventilasjon i Norge er så i fokus, og teknisk sett er så langt fremme i byggene våre.

Saken fortsetter under bildet:

Mye av produksjonen på fabrikken i Dal i Eidsvoll er effektivsiert og automatsiert. Fabrikken har blitt topp moderne etter investeringer på over 35 millioner de siste tre årene.[/caption]

Har levert systemer siden 70-tallet
Det hele startet med Villavent boligventilasjon tidlig på 70-tallet under firmanavnet Flebu, og som senere ble kjøpt opp av Systemair i 1996. Madsen forteller at fra den spede start og frem til i dag har bedriften levert over 450.000 Villavent-anlegg innenfor avtrekk- og balansert ventilasjon i Norge. Antall solgte anlegg utgjør i dag 12.000 – 13.000 per år, og bedriften leverer produkter til bolig, tunneler og næringsbygg.

- I starten var det mekanisk avtrekksventilasjon som var produktene, men på slutten av 70-tallet lanserte vi balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Vi hadde vår første stand på Bygg Reis Deg i 1980, og da vi snakket om balansert ventilasjon kunne vi like gjerne ha snakket om ”doble fustasjeopphengsforkoblinger”, forteller en smilende Madsen.

- Når vi begynte å markedsføre balansert ventilasjon for boliger var vi veldig alene, og mange skjønte ikke hva vi snakket om. I den perioden var det mest fokus på ventilasjon i næringsbygg. Energisparing er viktig, men for oss er det luftkvalitet, og inneluftkvalitet som har vært hovedmålet når det gjelder boligventilasjon.

Balansert ventilasjon tok av
I følge Madsen var det først rundt tusenårsskiftet balansert ventilasjon tok fart i Norge, etter at man hadde jobbet lenge for å få til endringer i forskriftene. Husene begynte å bli tettere, og energiprisene steg.
- Man snakket faktisk om et lite grønt skifte på den tiden også, og det var en økende tendens med astma- og allergiplager blant barn og ungdom. Det bidro til flere begynte å ta inneklima og inneluft på alvor. Vi hadde forskrifter for luftmengder og inneklima på skoler, men ingen krav til ventilasjon i rom som soverom og stue i vanlige boliger, selv om det var rom hvor man faktisk tilbrakte mest tid. Så kom TEK 7 og som var en forskrift som bidro til at overgangen fra avtrekk til balansert ventilasjon med varmegjenvinning kom for alvor, poengterer Madsen.

Hatt noen utfordringer
Systemair har også opplevd noen perioder hvor det har vært litt turbulent. I begynnelsen på 90-tallet var det nedgangstider i Norge og mye fokus på rimeligere løsninger. Det førte blant annet til at konkurranseevnen ble utfordret over noen år.
- Med nedgangskonjunktur på begynnelsen av 90-tallet ble alle de store aktørene i ventilasjonsbransjen presset av byggebransjen til å finne billigere løsninger. Noen begynte å dumpe prisene, og som førte til at vi måtte gå på akkord med kvaliteten. Vi var med på den karusellen, men måtte til slutt si stopp, forteller Madsen.
- Vi bestemte oss for å snu trenden, vi leverer kvalitetsprodukter, og det må faktisk koste litt mer. Dette var på slutten av 90-tallet, og vi merket at salget stoppet opp en liten periode, og vi mistet kunder i den prosessen. Men beslutningen og budskapet til markedet var helt nødvendig, og det viste seg i ettertid at det var en klok og helt riktig avgjørelse.

En annen utfordring Madsen trekker frem var da balansert ventilasjon gjorde sitt inntog i markedet. Byggebransjen var ikke like begeistret, og Systemair møtte først en del motstand. Husprodusentene mente tilluftskanalene tok for mye plass i tak og himlinger, og skapte merarbeid. De var heller ikke like opptatt av inneklima som ventilasjonsprodusentene på den tiden.
- De ville gjerne fortsette å bruke avtrekk og at vi skulle stå ansvarlig for at dette var et godt nok produkt. Men for å imøtekomme de nye forskriftene, måtte vi ha balansert ventilasjon i boligene. Det ble noen harde runder med våre kunder, og det gjorde litt vondt for de ansatte å ta den kampen. Men etter hvert begynte noen av de mest innovative husprodusentene å omfavne produktene, og etter hvert ble det aksept for at dette var den beste løsningen for ventilasjon i boliger.

Saken fortsetter under bildet:

Olav Madsen er stolt av å vise frem produktet Zoom. Det er en kanal med en løs muffe – skjøtesystem som man bare drar ut, og monterer rett på en kanal. - Denne kanalen og muffen tok vi patent på i 1995. Det unike er at man ikke trenger å kutte kanaler på byggeplassen med dette produktet.Det forenkler hverdagen for de som monterer kanaler.[/caption]

En topp moderne fabrikk
Systemair har i løpet av de siste tre årene investert over 35 millioner i fabrikken på Dal i Eidsvoll hvor produksjonen av aggregater til næringsbygg er plassert. 10 millioner er investert i nye maskiner og utstyr, og bedriften har automatisert mye av produksjonen.
- Vi har bygd nytt sentrallager for Norge nært det største markedet. Det har blitt gjort betydelige investeringer her på Dal. Produksjon av næringsaggregater blir mer lik boligventilasjon, hvor vi selger mer og mer i system, og ikke bare selve aggregatene. Vi har en høy grad av prefabrikkering, hvor vi produserer våre produkter med solide og gode komponenter og hvor mye er standardkomponenter og -tilbehør. Når vi leverer hele systemer og pakker vet vi at våre kunder som er husfabrikanter og ventilasjonsentreprenører får det de trenger på byggeplassene, det bidrar til at de sparer tid, påpeker Madsen.

Saken forsetter under bildet:

Det er fortsatt behov manuelle tilpassninger på enkelte produkter. Her er an av de ansatte i gang med isolere en skapdør på et av aggregatene.[/caption]

På boligsiden bistår Systemair kundene med prosjektering, planlegging, tar ansvar for dimensjonering, og alt som går med til en leilighet eller hus av ventialsjonstekniske produkter.
- Vi har 20 designere som tegner og dimensjonerer ferdige prosjekttegninger for våre kunder. De får spesifikke tegninger som beskriver det totale ventilasjonssystemet i boligen med aggregater, behovet for luftmengder i ulike rom, avtrekk, kanalføringer med hensyn til kjøkken og bad osv., sier Bjørn-Osvald Skandsen.

Ser lyst på fremtiden.
Madsen ser ingen mørke skyer på himmelen for ventilasjonsbransjen. Det har kommet mange nye gode konkurrenter som demper de useriøse aktørene. Bransjen har kanskje hatt et frynsete rykte, men med flere dyktige produsenter og leverandører øker vi det faglige nivået, det er positivt, understreker han.

- Slik jeg ser det, ser jeg ingen trusler for ventilasjonsbransjen fremover. Men vi må ikke sitte i ro, vi må være innovative å hele tiden ta signalene fra markedet. Vi må lage enkle systemer som alle kan bruke, enten det er bolig eller næringsbygg, uttaler Madsen.
- Konsernet har en innovativ holdning, og her skal det fortsatt utvikles i forkant av det vi holder på med innenfor de produktområdene vi er i, og ikke minst med hensyn til de markedene vi dekker. Og meg bekjent er vi den eneste boligventilasjonsprodusenten som er Eurovent-sertifisert, det gir oss et kvalitetsstempel om at vi klarer å levere produkter innenfor ErP-direktivets krav. Det burde være et konkurransefortrinn.

Madsen fremhever de ansatte i den prosessen de har vært gjennom de siste årene.

-Med topp moderne fabrikk med høy grad av automatisering, og dyktige medarbeidere har Systemair alle muligheter for å lykkes, sier den avtroppende ventilasjonsmannen som har vært med på å prege den norske ventilasjonsbransjen i hele 44 år.

Han får full støtte av den nye direktøren som understreker viktigheten av å følge med i tiden, og levere det kunden vil ha nå, men ikke minst i fremtiden.
- Det er ikke bare den fysiske boksen eller aggregatet vi skal levere. Det går på hvordan det pakketerres, distribueres, hvordan vi integrerer det i byggets øvrige styringssystemer, og om hvordan vi utvikler seleksjonsverktøy. Vi skal være rådgivere innen vårt område og hvordan våre produkter best kan benyttes for å oppnå godt inneklima og energieffektivisering. Systemair var tidlig ute med balansert ventilasjon, vi var først ute med roterende varmegjenvinnere i boligaggregater, og først ute med energivennlige EC-vifter som standard i våre boliganlegg. Vi har tenkt å fortsatt bidra til å drive utviklingen videre, sier Bjørn-Osvald Skandsen.