Han påpeker at for beboerne er det snakk om mye følelser. For noen kan det bli for kaldt, for andre for varmt.

Han har lang erfaring med at selv når mange er samlet i ett rom, så oppleves temperatur og luftkvalitet helt forskjellig.

- Ventilasjon i boliger er noe helt annet enn i for eksempel kontorlokaler, fastslår Solvik ovenfor VVS-Forum.

- Boliger har både høy fuktighet fra bad og kjøkken, og sterke lukter ved matlaging, for eksempel ved steking av fisk eller bacon. I tillegg til å ivareta luftkvaliteten i boenheten, så skal ventilasjonen også hindre at blant annet matlukt trenger inn til naboen.

- I en boligblokk kan det fort lukte mat fra naboen, kommenterer han.

Noram Produkter AS er leverandør av ventilasjonsaggregater til næringsbygg og alle typer boliger og Solvik forteller at de bruker mye tid på å besøke konsulenter, ventilasjonsentreprenører, boligbyggelag og bedrifter som bygger boliger. Det er viktig at disse gis informasjon om utviklingen i bransjen og nye produkter.

- Utfordringen er kunnskaper rundt dette. Det er mange måter å si tingene på, ovenfor kunder. Jeg tror ikke enkelte leverandører prøver å lure noen, men vinklingen på en presentasjon kan gjøres på mange måter, sier han.

- De som er Eurovent-sertifisert er nok nøye med å gjøre alt riktig, legger han til.

Solvik understreker at det nå er strenge krav til å spare energi, ikke bare i Norge, men at dette har fått gjennomslag i hele Europa.

- Kravet idag er at balansert ventilasjon skal ha en temperaturvirkningsgrad på 80 prosent, men årsvirkningsgraden er betydelig lavere i boliger pga. høyere fuktighet, 25 – 30 prosent RH. i motsetning til kontorbygg som kanskje har 12 – 15 prosent RH.

- Vi har i våre produkter for leilighetskompleks en årsvirkningsgrad på 78-79 prosent, og dette er helt spesielt.

- Hva er markedet for balansert ventilasjon i boliger, i Norge?

- Det er nå i henhold til TEK 10 krav om at alle boenheter skal ha balansert ventilasjon, og når vi ser på behovet for nye boenheter per år, så er tallet ca.40 000. Det er også krav nå om at hus skal være tette. Da må vi ha luft inn, og luft ut. Dette gir dimensjonen på markedet her i Norge, sier han.

Noram har lansert en ny type ventilasjonsaggregat som varmer og kjøler miljøvennlig, og således sparer mye i energikostnader.

- Dette er vår Pelican Perfect HP, som produseres i Finland av Exvent, som er det eneste varmegjenvinningsaggregatet for boliger med innebygget varmepumpe som er utviklet spesielt for det nordiske klima, sier Solvik.

Han forklarer at produktets prinsipp, som er å gjenvinne varme fra boligens avtrekksluft ved hjelp av en varmepumpe og en roterende varmeveksler gir en stor energi-besparing.

- Varmepumpen bruker den varme avtrekksluften som energikilde, og ikke den kalde uteluften. Med denne løsningen garanterer Pelican Perfect HP en unik virkningsgrad, og en betydelig enegieffektivitet. Derfor overskrider Perfect HP mer enn dobbelt av de normene som myndighetene har stilt til varmegjenviningen. Investeringen i en Perfect HP er lønnsom ettersom aggregatet betaler seg raskt i form av lavere energikostnader.

- Vi satser på et helsemessig friskt innemiljø i boligen. Med ett eneste aggregat er det effektivt å produsere tilleggsvarme under vinteren samt kjøle inneluften om sommeren på en svært økonomisk måte.

Solvik slår også et slag for at det regemessig bør byttes filter, for å opprettholde riktig luftmengde og et godt inneklima.

- Med dårlig filter reduserer det også luftmengden til boligen, samtidig som trykket over filtrene øker, noe som gir økt strømforbruk. I gamle filter øker også risikoen for bakterievekst.

Han sier at ved vanlig forurensing skal filtrene byttes en gang per år etter pollensesongen, men i byer og tettbebygde steder med mye trafikk, bør filtrene byttes to ganger per år.

Noram Produkter AS representerer også det svensk IV Produkt AB i Norge med hele produktspekteret som omfatter ventilasjonsaggregater med alle typer varmevekslere, integrerte kjølemaskiner, reversible varmepumper, integrert eller løs automatikk, aggregater for avfuktning i svømmehaller, aggregater med toppansluttning og nå det nye Envistar Home Consept. Et aggregat som er spesielt utviklet for boligkompleks og med en årsvirkningsgrad på opptil 79% vha. en motstrømsveksler.

Selskapet leverer også aggregater som er beregnet til næringsbygg og har i dag 5 ansatte.

- IV Produkt AB er flinke på energieffektivisering og i hele Sverige er det en helt annen tanke enn her i Norge. Andre land er flinke til å slå av lys og å spare energi. Vi har hatt det litt for godt på energiområdet fremdeles, avslutter Solvik.