Norsk Varmeteknisk Forening har siden 1946 arbeidet for økt kompetanse innen varmeteknikk. Nå skal foreningen øke fokuset på utfasing av fossil olje.

– Myndighetene har bestemt at oppvarming med fossil olje er forbudt fra 2020 og mange huseiere må finne en ny varmeløsning. For mange er det vanskelig å vite om man skal velge biofyringsolje, varmepumpe eller strøm, sier Knut Olav Knudsen.

Foreningen er sammensatt av ulike leverandører av varmepumper, sentralvarmeanlegg og mange andre varmeløsninger. Alle selskapene er opptatt av en smidig utfasing av fossil olje.

– Vi antar at det kan være opp til tre hundretusen olje- og parafintanker igjen i bakken. Mange har sluttet å bruke den, men tanken ligger igjen og kan ruste og forårsake lekkasjer. Foreningen er sammensatt av selskaper som både kan bistå både med sanering og valg av den beste løsningen for å få varme til kunden, sier han.

Det begynner å haste
Knudsen mener det kan bli en utfordring for bransjen å håndtere omstillingen i markedet.

– Det går fort mot 2020 og om folk venter for lenge med å bytte ut fossil olje kan dette føre til økt press i markedet og i verste fall dårlig utførelse. Når støtteordningene forsvinner kan det bli kaotisk om vi ikke er flinke til å være ute i markedet nå, sier han.

Han forteller at markedet allerede i dag er presset på gode fagfolk.

– En ettertraktet rørlegger eller en annen fagmann har ofte for mye å gjøre. Han har ikke nødvendigvis tid til å snakke med kunden og kartlegge hva som er den beste løsningen. Det er derfor vi holder temakvelder sammen med kommuner, Naturvernforbundet og sluttkunder for å opplyse om løsningene, sier han.

Etter over 150 befaringer og snart 7000 foredrag opplever han økt interesse for moderne varmeløsninger, men påpeker at det ikke finnes et enkelt svar som passer alle.

– Det er stor forskjell på en gammel dame og et nyinnflyttet familie som skal bo der i 40 år. Vi må hjelpe sluttkunden med å ta det beste valget tilpasset ulike behov. Det er også viktig å huske at støtteordningene er kompliserte og at mange trenger hjelp med å få riktig støtte, sier han.

Tror på smarte og varme hus
Foreningen jobber ikke bare med utfasing av fossil olje. Knudsen tror det vil komme mange innovative løsninger i årene som kommer.

– Vi holder fagmøter med foredragsholdere innen alt fra kombinasjonen av varmepumper og solfangere til nye regler for effektpriser. Vi ser at stamnettet kan blir presset når det høyt strømforbruk. Nå kan smarte målere gjøre at strømforbruket balanseres over døgnet for å unngå toppene. Vi i varmebransjen ser på smarte løsninger som øker oppvarming om natten og tar ut varmen fra gulvvarme og radiatorer utover neste dag. På denne måten kan vi balansere og styre oppvarmingen på en mye mer energieffektiv måte, avslutter han.