– For nye produkter gir ofte bedre løsninger, sier daglig leder Johan Brevik i Belimo AS. Han mener konsulentene nøler for mye med å beskrive nye produkter.

Belimo er først og fremst kjent som en ledende leverandør av spjeldmotorer til ventilasjonsanlegg, men har de siste årene også markert seg med interessante produkter for vann.

– Vår store lille nyhet er en kuleventil med regulering for varme- og kjøleanlegg, opplyser Brevik. Den fås med forskjellige motorer og leveres med deksel i forskjellige farger. Dette er en soneventil som kan holde stengt mot stort trykk. Vi var først ute med en kuleventil som kan regulere.

Saken fortsetter under bildet:

Årets nyhet fra Belimo: QCV – Quick Compact Valve – en eksepsjonelt kompakt kuleventil med reguleringsfunksjon.

– Men det er ikke nok å kunne tilby gode produkter hvis ikke potensielle kjøpere forstår hva de kan vinne med dem, fortsetter Brevik. – Det er mye vanetenkning i bransjen, og folk er ikke fortrolig med at kuleventiler også kan være reguleringsventiler. Men de fungerer perfekt, og er mindre og rimeligere enn konvensjonelle reguleringsventiler.

– Er det vanskelig å nå frem med nye produkter som krever nytenkning av brukeren?
– Ja, vi er ikke ubetinget imponert over rådgiverne, mange der har ikke forstått at ingen vet mer om et produkt enn leverandøren, og de vil helst ikke bruke tid på å bli informert. Konsulentene velger å være uvitende.

Et vanlig problem er at soneventiler ikke klarer å holde tett pga. for høyt systemtrykk og dermed får man uønsket kjøling og må kompensere med enda mere oppvarming. Med vår nye soneventil unngår man slik lekkasje fordi det er en kuleventil som tåler høye trykk. Dessuten kan man justere Kvs-tallet i 6 trinn fra 0,25m3/h til 4m3/h.

Med vår Energy Valve™ får driftspersonalet ut viktig informasjon som energi forbruk, temp. differanse og vannmengde over siste 13måneder. Sett inn ventilen så får du ut data til å fastsette gunstigste Delta T. Dette er et superverktøy for driftsoperatører. Hos Belimo i Sveits satte de inn slike ventiler i alle fire etasjer, og oppdaget en pumpe som sto på manuelt og trakk strøm kontinuerlig.

Vår ventil overvåker energibruken slik at driftsfolkene vet når noe er galt, du ser feilen konkret før du ser den på energiregningen. Dessverre har det vært vanskelig å få innpass for denne ventilen på markedet, fordi den representerer noe annerledes. Det er merkelig fordi nordmenn er flinke til å ta i bruk nye ting.

Det er en utfordring å få nye tanker inn i hodet på eksperter. Det kan noen ganger føre til ekstreme situasjoner hvor rådgivere beskriver så gammelt utstyr at det har gått ut og må spesialbestilles, til høy pris.

Ventiler for vannregulering utgjør en stadig viktigere del av Belimo’s omsetning, men hovedtyngden er fremdeles på spjeldmotorer, med VAV som et viktig felt. Belimos VAV-løsning er fortsatt markedsleder i Norge og resten av Europa takket være mange års erfaring.

– Hvordan er markedet for tiden, Johan Brevik?
– Det kunne gjerne vært livligere for oss, vi merker at det er flere som baserer seg på komponent salg så konkurransen er hardere.