- Nå har de eldste våtromsboksene vært på markedet i ca. 40 år i landbasert byggevirksomhet, og enda lenger i skipsindustrien. Kvaliteten har ikke alltid vært like bra, men boksene i Caledonien Hotell i Trondheim skal visstnok være like gode som for 30 år siden. Og kvaliteten på boksene blir bedre og bedre, sier Backe.
- Med referanse til intervjuet med Helge Ranheim på VVSforum onsdag, er det ikke riktig at bransjen aldri har tatt grep om utviklingen. Vi var en av pådriverne for strengere godkjenning av boksene gjennom Vannskadekontoret og SINTEF Byggforsk. Flere bokser har senere blitt nektet montert på grunn av mangler ved produktet, fortsetter Backe.

Les: - Savner mer engasjement rundt våtromsboksene

Bedre kvalitet og bedre løsninger
Backe påpeker at i spesielle prosjekter med boligblokker og hoteller, betyr prefabrikkerte våtrom så mye for fremdrift og produktivitet at det er utenkelig at utviklingen skal reverseres.
- De få ulempene med boksene er selve innmonteringen der boksen av og til blir plassert i en grube i dekket som gjør at vannet samler seg opp og sørger for store vannskader etter en lekkasje, og at tilkomst for reparasjon og vedlikehold er vanskeligere enn ved plassbygde bad. Spesielt når det benyttes stålplater i konstruksjonen. Men også her løses problemene gjennom nye metoder og verktøy for tilkomst. Dessuten har entreprenørene hatt noen problemer med plassering av boksene på grunn av tilkomst til sjakter og på grunn av bygningsfysiske forhold som diffusjonssperrer og temperaturvariasjoner som ikke har noe med kvaliteten på våtboksen å gjøre, men som skyldes arkitektens plassering av våtrommene, sier lederen av Rør Norge.
- I det hele tatt blir kvaliteten bedre og bedre og utbredelsen større og større.

Tapt omsetning
Rørentreprenørene Norge og Tor Backe understreker at når det gjelder det store spørsmålet som Ranheim reiser rundt hvordan rørleggerbedriftene skal kunne kompensere for den tapte fortjenesten som bruken av våtromsboksene medfører, har RørNorge gjennom diverse møter, tarifforhandlinger og kurs tatt til orde for at rørleggerbedriftene må finne andre inntjeningsmuligheter eller sørge for at våtromsboksene selges gjennom prosjektets rørentreprenør.
- Der mener vi at BD er inne på rett vei ved at omsetningen går via utførende rørlegger. Man skal da selvfølgelig huske at denne omsetningsveien medfører et ansvar for produktet og at dette krever ny kompetanse og et nært samarbeid med byggentreprenøren, sier Backe
- For øvrig ble tilkoplingene av boksene tatt med i akkordtariffen på et tidlig tidspunkt for å sikre at rørleggerne fikk dekket arbeidskostnadene ved tilkopling av boksene.

Backe forteller at han nettopp har snakket med Rune Ohren i Rørteknikk AS, Stjørdal som er den første røreleggerbedriften som skal montere de nye våtromsboksene fra Brødrene Dahl. 
- Rørteknikk skal nå montere et stort antall våtromsbokser . Foretaket er leverandør av boksene i forhold til byggherre. Ohren er svært fornøyd, og han har sitt dekningsbidrag. Nå blir han trukket inn i produksjonen og kan påvirke designen av våtromsboksen tilpasset rørføringer i bygget, sjaktene mm. Firmaet har ikke samme gode erfaring når det gjelder en tilsvarende leveranse fra en byggentreprenør hvor våtromsboksene kommer fra utlandet og skal innmonteres i bygget uten at rørlegger har noen påvirkningsmulighet. Da kan det lett oppstå problemer som er nevnt, sier Backe avslutningsvis til VVSforum.