På oppdrag fra Enova tilbyr Rambøll rådgivning ved passivhusprosjekter.

- Vi ser at tykkelsen på veggene har nesten blitt halvert siden starten. Det gjelder å holde kostnadene nede. Bransjen har vist en utrolig bra utvikling både på kompetanse og utvikling av nye produkter, noe som har gitt langt bedre og enklere løsninger, sier Smits, som nylig deltok på et seminar i regi av SINTEF hvor han holdt et foredrag om dette temaet.

Kostnadene har falt
I sitt foredrag understreket Smits at det har vært viktig å finne gode løsninger.

- Det har bidratt til at også passivhus kan være kostnadseffektive.

Ifølge Enova har merkostnadene for oppgradering fra TEK10 til passivhus gått ned de siste årene, forteller Smits.

- Dette ser vi også selv ved flere av passivhusprosjektene vi har vært engasjert i, som for eksempel et nytt kontorbygg for Statnett og studentboligprosjekter i Trondheim.

Alle bygningskategorier
Støtteprogrammet til passivhus og lavenergibygg har vært en suksess.Da Enova innførte programmet i 2010 ble det nesten ikke bygd passivhus. Siden den gang har vi bidratt med rådgivning til nesten 200 passivhus- og lavenergibyggprosjekter.

- Det bygges nå utrolige mange passivhus. Det duker stadig opp nye prosjekter i alle bygningskategorier. Det er mulig å bygge både kontorbygg, skoler, sykehus, boliger og andre typer bygg på passivhusnivå,

Slutt på støtte
Så mye som 10 prosent av alt yrkesbyggareal bygges nå som passivhus. Enova har støttet mer enn 500 000 kvadratmeter med passivhus i 2013. Dette er om lag ti prosent av alt nytt byggareal.

- Enova mener at dette er et så stort volum at byggingen av passivhus vil fortsette uten støtte. Nå er det fullt fokus på rehabilitering og nye fremtidige løsninger, sier Smits.

Nye energiregler
Smits forteller om Rambølls forslag til nye energiregler for bygg fra 2015. På oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet har Rambøll i samarbeid med Inger Andresen hos Link Arkitektur utredet sentrale elementer rundt energibruk i nye bygninger og gitt konkrete anbefalinger om hvordan nye krav kan utformes i forskriften.

To mulige løsninger
Rambøll/ Link arkitektur har utredet to mulige løsninger for energikravene til nybygg.

Alternativ A er et forslag til en enkel og kostnadseffektiv innstramning i energikravene. Det er foreslått at energirammene kan strammes inn med rundt 20 prosent for boligbygg og i størrelsesorden 40 prosent for noen kategorier av næringsbygg. Beregningspunktet for netto energibehov beholdes som per i dag angitt i Teknisk Forskrift.

Alternativ B er utviklet primært med tanke på å nå målet om passivhusnivå slik vi har foreslått å definere det. En av de viktigste foreslåtte endringene er at dagens krav til energiforsyningsløsning bortfaller, men at beregningen av energirammen til nybygg skal kreditere gode energiforsyningsløsninger. I stedet for minstekrav til isolasjonsevne på vegger, tak og gulv foreslås det en maksimal ramme for varmetapet fra bygningen.

- Den største endringen er flytting av beregningspunkt fra netto energibehov til netto levert energi korrigert for vekting av energivarer.

Behov for mer dokumentasjon
Alternativ B medfører et noe strengere kravsnivå, og er den løsningen som Rambøll anbefaler myndighetene å gå videre med.

– Med den løsningen vi anbefaler får man større mulighet til å velge mellom ulike tekniske løsninger enn man har i dag. I tillegg mener vi at kravet ikke bør være det samme uansett hvor i landet det bygges, slik det er i dagens krav, sier Ferry Smits, som understreker at det er behov blant annet for mer dokumentasjon i forhold til måling av dagens .

Direktoratet for Byggkvalitet skal i løpet av 2014 gi sine anbefalinger om nye energiregler til Kommunal- og regionaldepartementet. Rambølls rapport er ett av flere grunnlagsdokumenter som vil ligge til grunn for direktoratets anbefalinger.

Kilde: ramboll.no