Micro Matic Norge AS er en kompetansepartner og leverandør av produkter og løsninger til det norske proffmarkedet i segmentene elektro, inneklima og energi. Selskapet ble stiftet i 1969 og har hovedkontoret i Asker, med distriktskontorer i Trondheim, Bergen, Haugesund og Tønsberg. Med tverrfaglige portefølje og sterk fagkunnskap, har selskapet fokus på helheten i større prosjekter, og skaper integrerte, smarte løsninger hvor bærekraft, energieffektivitet og brukervennlighet står i sentrum.

Mange nyheter på VVS-dagene

Micro Matic var godt synlig med sin stand under VVS-dagene på Lillestrøm, og skapte stor nysgjerrighet med sine KNX-produkter og – systemer. 

- Ja, våre nye løsninger med KNX ble svært godt mottatt av mange ivrige tilhørere. Her presenterte vi løsninger for elektro- byggautomasjon- og ventilasjonsentreprenører. Mange av våre besøkende hadde erfaringer om at samarbeid mellom tekniske entreprenører kan være utfordrende. Dette er et område vi i Micro Matic har tatt tak i. 

- Med bruk av KNX, benyttes en felles bus for alle fag, og det blir forståelse i prosjektgruppa om at alle må samarbeide.  KNX-produktene leveres i stor grad av oss som leverandør, og leveransene fordeles mellom ventilasjon, elektro og byggautomasjon, sier han og viser fram den pluggbare nyvinningen «Control Black 2» som blir lansert før jul. Systemet kan også styres trådløst via en mediakopler, som et supplement til det kablede systemet. 

- Det er et sømløst system som gjør det enkelt for byggherren og som er rimeligere å drifte. Du kan logge seg inn på det fra hvor som helst, og vi har egne komponenter som gjør det trygt for hackerangrep.  

Kundegruppen finner han hovedsakelig innen ventilasjon og byggautomasjon, og er ikke i tvil om at kunden vil omfavne det. 

Sikker tilgang på produkter

På spørsmålet om hvorfor de baserer løsningene på KNX, svarer han slik: 

-  Med KNX er man sikker på at man alltid vil ha tilgang på gode produkter og løsninger, da det finnes over 500 ulike produsenter av KNX-produkter. 

- Her er man ikke avhengig av en enkelt produsent, slik flere av systemløsninger i markedet er. Har man et «KNX-bygg», vil man alltid ha tilgang på produkter, samtidig som man kan bruke ulike aktører i prosjektgjennomføring og ved fremtidige endringer i bygget. Dette er bærekraftig, påpeker han. 

GreenZone

Ønsker man ikke KNX, leverer vi gjerne systemet GreenZone. Det er et komplett og energieffektivt system for optimal behovsstyring av inneklima i henhold til DCV. Det er raskt å installere, enkelt å bruke og ikke minst er det energieffektivt.

Med GreenZone-systemet kan du nå opprette og opprettholde perfekt luftkvalitet og temperatur i opptil 125 individuelle rom eller soner pr. aggregat. GreenZone gir mulighet for å justere ventilasjonen i forskjellige deler av bygningen individuelt, slik at du vil oppleve større komfort og lavere energiforbruk, forteller han. 

Brannsikring av ventilasjonsanlegg

Også brannsikring av ventilasjonsanlegg var et fokusområde for Micro Matic under messen. Dette er et område selskapet har jobbet med i over 10 år, og svært mange prosjekter er levert med deres løsninger. Ikke minst har spjeld med ferdig branntetting blitt svært etterspurt. 

- Mange andre aktører viste også brannspjeld med styringssystemer på årets messe. Dette setter vi stor pris på, fordi det da er flere aktører i det norske markedet som setter fokus på «steng inne-strategi», noe som er svært viktig for å unngå spredning av røyk og brann i ventilasjonskanaler. Heldigvis er det nå stadig flere som forstår at åpne ventilasjonskanaler uten bruk av brannspjeld er en risiko for personell, og at røykspredning i ventilasjonskanaler medfører store skader ved en brann. 

- Det er mange eksempler på bygg som har måttet gjennomføre store rehabiliteringer etter en mindre brann, der skadene skyldes røykspredning via ventilasjonskanaler. Vi håper mange besøkende under VVS-dagene fikk god informasjon om dette, slik at andelen av prosjekter med «trekk ut strategi» som vil si balansert ventilasjon ved brann, reduseres betraktelig. 

Har lært av samarbeidspartnerne

Etter mange år som leverandør av brannspjeld og styringssystemer, har Micro Matic høstet kunnskap av sine samarbeidspartnere. 

- Ja, vi har vært bevisste på å ta tak i innspill og tilbakemeldinger fra byggherrer, entreprenører innen bygg, elektro, ventilasjon og byggautomasjon, sier Bøe. 

- Dette har resultert i nye, smarte brannspjeld og et styringssystem som er i en annen liga enn mange av våre konkurrenter. Et resultat vi har sett av dette, er de som leverer vår løsning i ett prosjekt alltid kommer tilbake til oss og vil ha samme løsning igjen i neste prosjekt. 

- Også i prosjekter med brannspjeld har vi fokus på det tverrfaglige. Det er mange aktører som er avhengige av god og riktig informasjon, for at prosjektet skal bli optimalt. Her har vi egne møter med elektriker, samt laget instruksjonsfilmer. Med lagerførte produkter, god logistikk, egen serviceingeniør og et brennende engasjement for faget, leverer vi gode prosjekter.

- Vi hjelper gjerne rådgivere med gode løsninger, entreprenører med valg av utstyr og nyttig informasjon til de som ønsker å øke kompetansen innen brannsikring av ventilasjonsanlegg eller behovsstyring av ventilasjon.