IFD-SignOn er en felles WEB-portal for å nå innholdet i varedatabaser for BAE-næringen. Produktet er delfinansiert av Innovasjon Norge der Forsvarsbygg er såkalt «krevende kunde», som vil si pilot.

Forsvarsbygg ønsket å utvikle en løsning på en Open-BIM-standard, IFD-formatet. Det vil gjøre produktinformasjonen tilgjengelig for både konkurrenter og alle leverandører. Dette kan gi store effektiviseringsgevinster for alle parter i byggenæringen, da dagens dokumentasjonskrav er både tidkrevende og dyre å fremskaffe.

- Debatten som pågår i VVS-forum understreker at BAE-næringen er svært fragmentert, og at ulike agendaer fortsatt lever i beste velgående. «VA- og VVS produsentene – VVP» hevder at deres medlemmer i dag må forholde seg til å oppdatere produktinformasjon i en rekke ulike databaser på ulike proprietære formater. Det er både tidkrevende og kostbart og den regningen er det jo forbrukeren som til slutt må betale, sier Mohn.

- Hensikten med IFD-SignOn er jo nettopp at produktinformasjonen skal gjøres tilgjengelig via en WEB-portal, som vedlikeholdes av produsentene gjennom varedatabaser. Dette sikrer ikke bare en lettere tilgang for alle, men også at informasjonen blir korrekt, det vil si at de har kvalitet, sier Mohn.
 

IFD-SignOn er eid av Elektroforeningen, Norske Rørgrossisters Forening og Norsk Byggtjeneste AS. Og nå fylles NRF-,EFO og NOBB-databasene (rør-, elektro og byggevarer) opp med informasjoner som leser IFD-formatet  knyttet til produktidentifikasjon, egenskaper og miljødata.

Mohn påpeker at gjennom IFD-SignOn-portalen vil man kunne nå innholdet i disse tre varedatabasene samtidig, og han lister opp:
• 1.4 mill handelsvarer som tilbys på det norske markedet med produkt- og transaksjons- informasjon
• 300.000 FDV dokumenter som dekker mer enn 700.000 produkter
• 10.000 Sikkerhetsdatablader
• 50.000 produkter med ytelseserklæringer (Declaration of Performance, DoP)
• Tilgang til 1.500 leverandører

Forsvarsbygg skal nå teste brukergrensesnitt og hvorledes produktet kan effektivisere e-handel mot sine rammeavtalepartnere, og at beskrivelsene i konkurransegrunnlaget for utførelser inneholder bare produkter, som er i handel.

- Etter hvert vil en knytte til seg flere produktdatabaser, og da vil portalen kunne utvikle seg til å være en sky-basert tjeneste for all produktinformasjon, et «FINN.no», for den globale BAE-næringen, avslutter Mohn.

(For å definere hva en krevende kunde er i dette prosjektet sier Mohn at Forsvarsbygg  er den offentlige kunden i en OFU-kontrakt. Denne har et behov som ikke dekkes av tilbudet i markedet og leverandørbedriften har kompetanse til å utvikle en ny innovativ løsning som dekker behovet).