Det har aldri vært så dyrt å bygge nytt eller rehabilitere, og på noen år har byggekostnadene gått opp med mellom 30 og 40 prosent. Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret mener vi kan legge skylden for de økte byggekostnadene på Kristin Halvorsen og hennes visjon om full barnehagedekning.

 

- Måtte øke
– Man kan ganske enkelt ikke sette i gang byggingen av så mange barnehager uten å få en økning i byggeprisene. Dette er noe SV eller Kristin Halvorsen ikke kan fri seg for, sier Bjørn Erik Øye.

 

Milliarder inn i markedet
Full barnehagedekning koster noen kroner og den sittende regjering har de siste årene brukt milliarder av kroner på nye barnehageplasser. I 2005 kom det 13.500 nye heltidsplasser og i 2006 ble det bygget 37 nye kommunale barnehager og 116 nye private til en investering på 695 millioner kroner.

 

Rekordår
2007 ble et rekordår med 22.700 nye barnehageplasser og en investering på 1,24 milliarder kroner. Fremdeles er det ikke nok plasser til å si at dekningen er full, så på budsjettet for 2008 er det satt av 372 millioner til utbygging av nye plasser. Disse millionene skal gi 7700 nye plasser og 3900 nye barn i barnehage. Målet er full barnehagedekning fra 1. januar 2009.

 

Opp med 36 prosent
Økt offentlig byggeaktivitet gir økt etterspørsel etter både råvarer og tjenester. Ser man på tallene til Statistisk sentralbyrå viser de at prisene på materialer har gått opp med nesten 20 prosent siden Halvorsen og Co overtok roret av AS Norge i 2005. Grunnarbeider har gått opp med cirka 21 prosent og byggearbeider har gått opp med 20 prosent. De som imidlertid virkelig har skrudd opp prisene er elektrikerne. Prisen på deres tjenester har gått opp med hele 36 prosent på tre år. Det betyr at dersom en elektriker i 2005 tok 400 kroner timen for sine tjenester i 2008 har økt takstene til 544 kroner, altså opp med 144 kroner på tre år.

 

- Økt press
– Jeg er for full barnehagedekning, bare så det er sagt, men når man går i gang med slike omfattende prosjekter, som skal realiseres på så kort tid, så fører det til et økt press både på varer og tjenester, noe som selvfølgelig fører til at prisene går opp, sier Øye.

 

Nye energikrav koster
En annen faktor som har også vært med og presset opp byggekostnadene er myndighetenes krav om mer energieffektive bygg. Også her har Halvorsen og SV spilt en sentral rolle.

– Lavere energibruk er selvfølgelig viktig og riktig, men en av konsekvensene er økte byggekostnader, sier Øye.

Kilde: estatemedia