I går refererte vi aftenposten.no om den tidligere svenske statsministeren Göran Persson, som stemplet Norge som en elendig søppelnasjon.

Ifølge Persson fører norsk eksport av søppel til Sverige problemer for det svenske skogbruket som ikke får solgt nok biomasse til fjernvarmeanlegg i landet. VVSforums tittel var "- La søppla bli i Norge!".

Årsaken er at svenskene var tidligere ute med å bygge sine forbrennings- og fjernvarmeanlegg, ifølge den norske bransjen.

- De er kommet lenger i nedbetalingen av sine anlegg, og kan derfor tilby lavere priser. Det var det som virkelig punkterte markedet for norsk avfallsbehandling for noen år siden, og det skjøt fart med forbudet mot å kaste søppelet på deponier, sier fungerende kommunikasjonssjef Kjersti Kildahl i interesseorganisasjonen Avfall Norge til aftenposten.no.

Med lave priser sørget svenskene for at det ble lønnsomt å frakte søppel helt fra Vestlandet til Sverige til forbrenning.

- Fra Nord-Norge er det én ting. Men det er noe annet fra kysten på Vestlandet, der de kjørte forbi norske behandlingsanlegg på veien til Sverige, sukker Kildahl ovenfor avisen.

Ifølge henne vil "svenskesuget" etter norsk søppel vil vedvare i mange år. Den norske næringen håper likevel at svenskene kan erstatte norsk søppel med deponiavfall fra sør- og øst-Europa. Det vil ha en stor miljøgevinst, påpeker bransjen.

Kildahl tar også kraftig til motmæle mot Perssons påstand om at svensk biomasse blir utkonkurrert av det norske søppelet:
- Det hadde ikke blitt bedre for svensk skogbruk om det norske avfallet ikke var der. Det er to forskjellige markeder. Når det er behov for mer fjernvarme enn det som dekkes med restavfallsbrensel, så tyr man til biobrensel. Det vil si at det er en helt annen pris på det også. De konkrurere i to helt ulike markeder. Derfor henger de ikke naturlig sammen med hverandre, sier Kildahl.

- Det er mørke utsikter for norske behandlingsanlegg så lenge de andre nordiske landene systematisk utvikler rammebetingelser for å ta vare på ressursene i avfallet. Dette i motsetning til her til lands hvor vi savner visjoner i samme retning fra norske politikere, sier Avfall Norges direktør, Håkon Jentoft til aftenposten.no.