Kommentaren kommer som en følge av at rørleggermester Frank Robert Hansen har gått ut og sagt at svart arbeid truer de seriøse VVS-bedriftene.
Nylig tok rørleggmester Hansen bladet fra munnen og i en artikkel på www.vvsforum.no, sier rørleggermesteren at østeuropeere uten fagutdannelse og mva.-registeringen gjør det umulig å drive fornuftig butikk.
- Vanskelig å si om det er østeuropeere, men oppfatningen er nok at det er slik. Det er i alle fall alle bilene og språket deres som dominerer, sier Tor Backe.

- Hvorfor er ikke rørbransjen så utsatt som andre bransjer innen bygning?
- Det henger nok sammen med at VVS og elektro er teknisk kompliserte og med fare for store følgeskader dersom arbeidet er mangelfullt utført. Folk kvier seg derfor for å benytte seg av svart arbeid.

Store penger
Skattemyndighetenes estimater viser at svart arbeid er et stort problem. Hvis vi ser på en omsetning på 64 milliarder norske kroner og tar 3-4 prosent av dette, så sier det seg selv at svart arbeid utgjør betydelige summer og store verdier.
Administrerende direktør, Tor Backe håper nå at den nye regjeringen vil se nærmere på ROT-fradraget, slik man har gjort i Sverige.
- Frp er klar for ROT-fradrag, mens Høyre er i mot fordi partiet mener det ligger nok skattelette i den lave verdivurderingen av boligen vår. Poenget er jo imidlertid at dette ikke i første rekke går på svart arbeid og moral, men direkte på straffbare forhold og tiltrekking av organisert kriminalitet. Heldigvis er ROT kommet på dagsorden i samarbeidserklæringen til den blå-blå regjeringen, så vi får håpe, sier Tor Backe.

NRLs oppgave
- Hva kan NRL gjøre?
- Vi har sittet i aksjonskomiteen sammen med BNL og vi har lenge jobbet for ROT-fradrag. Dessuten er svart arbeid og seriøsitet en av de tyngste sakene på bordet til BNLs styre om dagen. Bransjen er utsatt for sterkt press fra den useriøse delen av næringen, og vi må få på plass rammevilkår som inkluderer utenlandske foretak i det norske markedet, men som samtidig skaper like konkurransevilkår for alle aktørene. Således må det være krav at utenlandske aktører overholder norske lover og påtar seg de samme økonomiske forpliktelsene som norske foretak må.

- Rørleggermester Hansen hevder at Sentral Godkjenning har spilt fallitt? Hva mener NRL om dette?
- Både og vil jeg svare. Det er åpenbart mye å si om Sentral Godkjenning. NRL har for egen del dårlig erfaring med en del gitte rørleggergodkjenninger som vel er basert på søkers egenerklæring uten at man har gått nærmere inn på foreliggende dokumentasjon. Ellers sliter NRL med en del godkjenningsområder som ikke er tilpasset det markedet som bedriftene våre befinner seg i. Dette er påpekt overfor DiBK og det syns som om man vil se nærmere på det.

NRLs Tor Backe påpeker også at man har problemer med overordnede godkjenninger for totalentreprenøren, hvor et ikke stilles krav til underentreprenørene og deres kompetanse. Etter NRLs mening burde det vært et krav om at man har plikt til å benytte godkjente foretak som underentreprenør.
Ingen kontroll
- Hvis ikke det skjer, så er problemet at rehabmarkedet faller utenfor plan- og bygningslovens søknadsplikt og følgelig er det ingen kontroll og overvåking av aktørene i dette markedet. BNL arbeider nå med å få på plass et minstekrav til kompetanse for aktører i byggenæringen samtidig som vi mener at søknadsplikten på et større område kan erstattes med en meldings-/registreringsordning, hvor byggearbeider og aktører blir registrert – ikke formelt godkjent – men hvor det deretter er mulig å føre tilsyn og kontroll med aktørene og deres arbeider. Dette gjelder også i rehabmarkedet.

- Får NRL mange henvendelser om svart arbeid?
- Vi rennes ikke ned av slike henvendelser, men medlemmene og NRLs avdelinger er godt kjent med det arbeidet som foregår og har tillit til at vi kommer i mål, avslutter Tor Backe i NRL.