Tidligere i år behandlet Stortinget Regjeringens klimamelding. I innstillingen fra energi- og miljøkomiteen mente et flertall at det må settes et mål for energieffektivisering i bygg. Komiteen pekte videre på at det er et bredt spekter av virkemidler som er aktuelle for å nå et slikt mål, herunder komponentkrav, teknisk forskrift, Enova med mer. Dette skapte høye forventninger hos Norsk Teknologi knyttet til Regjeringens satsing på energieffektivisering i statsbudsjettet for 2013.

Statsbudsjettet gir imidlertid ingen avklaring på verken mål eller virkemidler for energieffektivisering i bygg. Dette til tross for at energieffektivisering i industrien synes å være en tydelig prioritet. Energieffektivisering er naturligvis viktig uavhengig av sektor, men Norsk Teknologi frykter nå at satsingen innen industri vil gå på bekostning av den nødvendige opptrappingen av virkemiddelbruken i bygningssektoren.

Regjeringen varsler nemlig at det skal tilføres 10 milliarder kroner til et nytt fond for klima, fornybar energi og energiomlegging, der avkastingen skal forvaltes av Enova. Beløpet er en fordobling av det som ble varslet gjennom klimameldingen. Avkastningen fra disse fondsmilliardene skal dessverre forbeholdes energi- og klimatiltak i industrien, og ikke en eneste krone skal tilgodeses byggsektoren.

Til tross for Stortingets vedtak i tilknytning til Klimameldingen, synes satsingen på energieffektivisering i bygg å forbli uendret i 2013. Norsk Teknologi ser på dette som en skuffende feilprioritering av Regjeringen.

- Vi setter derfor vår fulle lit til den kommende behandlingen av Byggemeldingen, og håper at denne vil legge fornyet press på Regjeringens satsing på energieffektivisering i bygg, opplyser Norsk Teknologi i en pressemelding.