De to siste årene har Avinor spart inn energiforbruket tilsvarende 150 eneboliger.

Fagansvarlig for ytre miljø ved Avinor Værnes, Grethe Fremo, forteller at de har flyplass-Norges mest avanserte system for energiovervåkning.
- Vi har rundt 100 strømmålere som registrerer forbruket over hele flyplassen og sender informasjonen inn i Entros datasystem, Entro Optima. Informasjonen bruker vi til å justere og optimalisere driften av alt som bruker energi.

Store besparelser
Det er mye som bruker energi på en flyplass. Det betyr både mange målepunkter og mange muligheter for besparelser. I årene etter at prosjektet ble satt i gang, har energiforbruket blitt betraktelig lavere. I 2010 viste målinger et forbruk på 434 kWh per kvadratmeter, mens målingene i 2013 viste 395 kWh. Besparelsene tilsvarer energiforbruket til 150 eneboliger.

I verdensklasse
- Faktiske forbrukstall fra Optima, vår egen kjennskap til byggene våre og Entros rådgivere gir oss et godt beslutningsgrunnlag for nye investeringer. Eksempelvis er vår nye terminal, Terminal Vest, det eneste flyplassbygget i verden som er BREEAM-sertifisert. De stramme BREEAM-rammene har gitt bygget et energiforbruk som er 40 % lavere enn om det hadde vært bygd etter norske tekniske krav til byggverk, TEK-10», sier Fremo.