Fra 1. januar 2012 ble søknadsplikt i forbindelse med å bygge nytt bad eller pusse opp bad i enebolig eller hytte, fjernet.

Fagsjef i Rørentreprenørene Norge og talsperson for skikkeligrørlegger.no, Are Skaar Nielsen, minner om at Plan- og bygningsloven likevel gjelder selv om søknadsplikten på bygging og oppussing av våtrom ble fjernet.

– Det er viktig å huske at kvalitetskravene til byggverket fortsatt gjelder, selv om det ikke er søknadspliktig, sier Skaar Nielsen.

I Plan- og bygningsloven er det en forskrift om tekniske krav til byggverk, ofte forkortet til TEK. Kravene i denne forskriften oppsummeres i våtromnormen som er laget av byggenæringen. Selve våtromnormen er ikke lovfestet, men det er en god veileder for hvordan våtrommet skal bygges eller pusses opp slik at det er i tråd med kravene fra Plan- og bygningsloven.

Sjekk våtromsertifikat
Bortfall av søknadsplikt i forbindelse med oppussing eller rehabilitering av bad, gjør imidlertid marke­det mer uoversiktlig og kan by på utfordringer for kundene.

- Nå kan hvem som helst pusse opp bad, du må ikke ha papirer på at du kan faget. Hvordan skal kundene da vite hvem som utfører jobben etter kravene og tekniske forskrifter, spør jurist og administrerende direktør i Rørentre­prenørene Norge, Tor Backe.

Han oppfordrer oppdragsgiver til å etterspørre papirer og referanser hos rørlegger. Dessuten oppfordrer han til å være på vakt om tilbudet virker som et kupp. Pris og kvalitet har ofte en sammenheng.

- Sjekk at rørleggeren er godkjent hos Direktoratet for Byggkvalitet. I tillegg har Fagrådet for våtrom utviklet våtromsertifikat til godkjente rørleggere, sier Backe. Oversikten over hvem som har våtromsertifikat finnes på ffv.no og hos Rørentreprenørene Norge.

Velg totalentreprenør
Backe anbefaler å overlate oppussingen av badet til en totalentreprenør som får hele ansvaret for oppdraget. Når man lager et våtrom kan det være opp til syv ulike fag involvert i arbeidet, deriblant maler, snekker, flislegger og rørlegger.

– Vår klare anbefaling er å velge én entre­prenør som da har totalansvaret for oppussingen. Da har du også fem års garanti etter overlevering fra denne totalentreprenøren, sier Backe.

Alle lover som er forbrukerrettet har fem års reklamasjonsfrist, men badet bygges som regel for å ha lengre levetid. Etter fem år er det forsikringen som er den økonomiske tryggheten om noe går galt.

– Vær imidlertid oppmerksom på at forsikring i dag stort sett kun dekker vannskader som oppstår plutselig. Den dekker som regel ikke fuktskader som følge av dårlig utført arbeid, membran som ikke er tett og skader som oppstår over tid. Da må du forholde deg til entreprenøren, derfor er det også viktig at dette er en skikkelig leverandør, sier Backe.

Faktaboks:
DETTE ER VÅTROMNORMEN


• Våtromsnormen beskriver dokumenterte og anbefalte løsninger for badet.

• Benyttes disse løsningene kan en være sikker på badet blir holdbart og funksjonelt.

• Normen setter krav til sertifisering av fagarbeidere og prosjekterende.

• I tillegg setter den krav til at man holder seg oppdatert i forhold til lover og forskrifter.

• Et bad bygd etter våtromsnormen innehar et kvalitetsstempel og vil påvirke takst på bolig i forbindelse med salg.