- Den nye regjeringen har lovet å utrede ROT-fradrag som tiltak for å bekjempe svart arbeid i Norge, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Gjermund Hagesæter til estatenyheter.no

Nødvendig tiltak
Han deltok i en debatt om svart arbeid på Vestlandske Bygg- og Anleggsdag i Bergen nylig sammen med stortingsrepresentant Per Rune Henriksen (Ap), næringspolitisk direktør i Byggenæringens Landsforening, Audun Lågøyr og NHO-professor Ola Grytten. Svart arbeid var blant ett av temaene som ble tatt opp under konferansen, og Hagesæter gikk langt i å love at et slikt fradrag vil bli innført.

- Den nye regjeringen kommer til å levere når det gjelder kamp mot skatteunndragelser. ROT-fradrag er et tiltak som forholdsvis lett lar seg innføre. Om prosessen frem til et vedtak i Stortinget kan gå så raskt at fradraget blir en del av statsbudsjettet for 2015 er det ikke mulig for meg å si i dag, men det bør være et mål, forteller Hagesæter til estatenyheter.no.

I Sverige gis det fradrag med inntil 50.000 kroner årlig per person i hver husstand for arbeid som håndverkere utfører i boligene. Halvparten av kostnadene for utført arbeid trekkes fra på fakturaene, og bedriftene får dette beløpet refundert av skatteetaten.
- Dette er en ordning som over natten hadde svært god effekt i Sverige og det er derfor stor grunn til å tro at det også vil ha effekt i Norge, sier Hagesæter, som legger til at bortfallet av skatteinntekter blir mer enn kompensert i form av avgifter og skatt fra håndverkere som tidligere har fått sin lønn under bordet.

Fradrag for de rike?
Per Rune Henriksen sa i debatten at han hadde «lave skuldre» i forhold til hva som kommer ut av den utredningen regjeringen skal gjennomføre, men pekte på at ROT vil medføre en omfordeling i skattesystemet og vil være i strid med viktige prinsipper i skattereformen. Hagesæther var på sin side ikke så bekymret for at ROT-fradraget vil være til fordel for dem som har mest fra før.

- For personer som Kjell Inge Røkke vil dette fradraget ha liten effekt, mens det vil ha betydelig effekt for folk med vanlige inntekter. Vi må gjøre det enklere for folk å velge hvitt, sa han.

Byggenæringens Landsforening mener innføring av ROT-fradrag vil være et av flere virkemidler i bekjempelsen av svart arbeid.
- Dette må kombineres med et regelverk som stiller kompetansekrav til alle som utfører håndverktjenester, sa Audun Lågøyr.