Da Merethe Lorentzen Paulsen og Ida Johansen begynte å jobbe hos Bademiljø Expertbad i Trondheim i 2020, var det ingen av dem som hadde noen erfaring fra VVS-bransjen. Kort tid etter har den ene blitt butikkleder, mens den andre er på god vei til å bli ferdig utdannet rørlegger.

Da Ida Johansen flyttet tilbake til hjembyen Trondheim, etter flere år som butikkansatt i Mo i Rana, la hun ut en status på Facebook der hun skrev at hun var ute etter ny jobb. Kort tid etter fikk hun en telefon fra daglig leder hos Bademiljø Expertbad, Kim Solberg Moe-Kristiansen.

– Han lurte på om jeg ville komme på intervju, og kort tid etter fikk jeg tilbud om jobb som butikkleder. Jeg har mye erfaring med å jobbe i butikk og liker det veldig godt, i tillegg til at jeg er interessert i design. Derfor virket det som en veldig aktuell jobb for meg, forteller Johansen.

I dag har hun ansvaret for innkjøp, butikkutstillinger, og i tillegg designer hun også bad for kundene.

– Det er et veldig inkluderende miljø her, og det er mange flinke folk du kan spørre både av rørleggerne og de andre ansatte. I tillegg har jeg lest meg en del opp på egenhånd, og når pandemien er over har jeg planer om å ta flere kurs.

For Johansen har et godt arbeidsmiljø og variasjon i arbeidshverdagen vært nøkkelfaktorene til at hun gleder seg til å gå på jobb hver dag.

–  Dette er den beste jobben jeg har hatt! Jeg får jobbe med ledelse, kunder og jeg får brukt kreativiteten min når jeg tegner bad for andre. Jeg synes det er så givende at jeg nesten blir rørt når jeg tenker på at mine tegninger ender opp som fysiske bad hjemme hos folk, sier Johansen og smiler.

Fikk det aldri presentert som en mulighet
Da Merethe Lorentzen Paulsen bestemte seg for å bli rørlegger, hadde tanken om å bli håndverker kvernet lenge i bakhodet.

– Det ble aldri presentert som en mulighet av karriereveilederne på ungdomsskolen. Ved en tilfeldighet så jeg en annonse på Facebook fra Utdanningsdirektoratet, der det stod at jeg kunne ta rørleggerutdannelse i voksen alder. Det var jeg ikke klar over, men jeg tenkte umiddelbart at det virket spennende. I dag er jeg veldig glad for at jeg gjorde det, og jeg er helt sikker på at det er dette jeg vil jobbe med, sier Lorentzen Paulsen.

– Bransjen vår trenger flere jenter
Ingen av de to jentene har følt det som noen utfordring at bransjen er mannsdominert, men begge har en klar oppfordring til alle jenter som vurderer VVS-bransjen.

– Bare gjør det! Det er uansett ikke noe farlig å teste det ut. Bransjen vår trenger flere jenter! Du kan også sjekke ut Ingeborg-nettverket, der det finnes spesifikk informasjon for jenter som vil jobbe i håndverksbransjen, sier Johansen.

– Jeg vil helt klart oppfordre jenter og damer til å vurdere en karriere i rørbransjen, da den byr på mye problemløsning og ikke minst mestringsfølelse hver dag, legger Lorentzen Paulsen til.

– Det er alltid veldig stas for oss å høre om de som finner veien til VVS-bransjen i voksen alder og som trives så godt i sitt nye yrke. Merethe og Ida er gode eksempler på dette, og det er veldig hyggelig å se at de er så fornøyde hos Bademiljø Expertbad, sier Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør i Bademiljø og Comfort-Kjeden (VVS Norge RMB).