Rørleggerhuset ble etablert i 2015, og har for lengst fått et solid fotfeste i markedet i Oslo og omegn innen baderom, service- og prosjektmarkedet. Som en naturlig del av den videre veksten og utviklingen, er bærekraft rangert svært høyt i selskapets strategier. 
 

Må være med på den grønne bølgen

- Skal vi være aktuelle i offentlige anbud, er vi nødt til vise at vi er gode på bærekraft. Det gjelder både om vi konkurrerer direkte om oppdrag eller som underleverandør, sier Plaum til VVSforum. - Jeg tror ikke det går mange år innen det blir et krav om at også underleverandørene skal være Miljøfyrtårn.

Bedriften startet prosessen i høst, og var sertifisert fire måneder senere. Det synlige beviset blir overrakt i glass og ramme under en høytidelighet i Oslo rådhus nå i mars.

- Vi skal være preferert på mange vilkår for å være attraktive. Med Miljøfyrtårn-sertifikatet i boks, har vi fått et kvalitets- og seriøsitetsstempel som viser at vi er den vi utgir oss for å være, og at vi setter handling til ordene. I tillegg vil dette bidra til at vi pusher våre leverandører og samarbeidspartnere til å tenke i de samme banene. På den måten dytter alle hverandre i samme, grønne retning. 

Omfattende arbeid

Plaum påpeker at samfunnet nå går i en retning hvor nye generasjoner har helt annet bevissthet til klimaspørsmålet enn forgjengerne. I tillegg kommer EU med svært ambisiøse bærekraftsmål. Det må de ta inn over seg.

- Jeg er glad for at jeg tidligere har jobbet mye med dokumentasjon, standardiseringer og strategier, for det er en lang og krevende prosess å bli Miljøfyrtårn. Dette handler ikke bare om å kartlegge miljøavtrykket vi setter, men også rutiner i forhold til HMS, verneombud, internkontroller, sikkerhet både inne og ute på byggeplass, rutiner for å følge opp arbeidsmiljøet osv.

-  Jeg synes det har vært utrolig givende å jobbe med sertifiseringen, fordi du får litt andre nyanser og se bærekraft på og kan samtidig sammenstille det med god drift.

Han trekker fram kjøring i arbeid som et godt eksempel, hvor de utfordrer seg selv på å booke jobber på en måte som gir mer optimale kjøreruter enn før.

- Det er positivt for miljøet, men gjør samtidige arbeidsdagen mer effektiv ved at det går mindre tid i bilene, reduserer driftskostnadene og mindre slitasje på bilene. Dette tjener både klimaet og bedriften på.

Plaum forteller at de etterhvert også vil vurdere å se på ISO- sertifisering, som en dokumentasjon på bedriftens kontinuerlige forbedringsarbeid.

- Det vil sikkert også være en ekstra pluss i boka når man skal velge sine samarbeidspartnere. ISO-sertifisering er også en bekreftelse på at vi er seriøse og har gode interne rutiner. 
 

Gir konkurransefortrinn?

Rørleggerhuset har for alvor tatt steget inn på prosjektmarkedet de siste årene, og Plaum er spent på om Miljøfyrtårn-sertifiseringen gir dem et ekstra, lite konkurransefortrinn.

- Jeg tror vi er i startfasen av et skifte i anleggsbransjen når det gjelder klimakravkrav, derfor føles det godt å kunne ligge i forkant og kunne vise at vi har vårt på stell. Vi kommer nok helt klart til å profilere miljøsertifiseringen når vi skal konkurrere om anbudsprosjekter, så får vi se om det har betydning eller om det meste fortsatt vil handle om pris.

Men jeg er sikker på at mange av de store og mest seriøse entreprenørene innen 2030 vil selge seg inn i prosjekter ved at de er fullelektriske – i alt fra biler, anleggsmaskiner og kraner. At det blir et prosjekt som kjøres miljøvennlig fra A til Å – i alle ledd. Det er helt klart dit vi er på vei. 

Ikke alltid kartet stemmer med terrenget

Plaum er samtidig klar på at kartet per i dag ikke samsvarer helt med terrenget i de overordnede klimatiltakskravene, og trekker fram elektrifiseringen av bilparken her til lands som et godt eksempel.

- Det er lett å si at det ikke skal selges fossilbiler fra 2025, men umulig å gjennomføre det så lenge tilbudet er for dårlig både innen ladeinfrastruktur og elbilenes egenskaper. Vi skulle gjerne ha byttet alle servicebilene våre til elektriske utgaver, men de må ha høy framkommelighet i all slags vær, på all slags føre og på alle slags underlag. Det betinger firehjulstrekk, stort bagasjerom for utstyr og materialer og det krever kraft og lang rekkevidde. De elbilene finnes dessverre ikke enda på markedet.

- Vi har jo mange eksempler denne vinteren på hvordan vinterveiene kan se ut på det mest ekstreme. Men ryker det en kran og vannet lekker, kan vi ikke vente til veiene er strødd eller isen har smeltet! 

Har ordrebøkene godt fylt opp

Også 2024 er spådd å bli et tøft år for mange i byggebransjen, rørleggere inkludert. Da er det godt å ha flere bein å stå på.

- Flere vil nok prise seg inn mot offentlige anbud enn tidligere, rett og slett fordi det der er offentlige byggeprosjekter som er planlagt for flere år siden, og som vil bli realisert. De jobbene blir det naturlig nok stor rift om.

- Vi er heldige som har trygghet i en god ordrereserve, og kan vise til 70 prosent vekst på prosjektsiden siden i fjor. Vi har ytterligere to prosjekter vi venter på å få «go» på, og med de signaturene på plass er vi sikret for hele 2024 på prosjektsiden. I tillegg ruller og går serviceoppdragene, samt at også baderomsavdelingen er booket til godt fram mot sommeren allerede.

- Vi har rett og slett full fres på alle områder takket være gode referanser og dyktige selgere som gjør at vi får høy «hitrate» og fyller opp ordrebøkene tilstrekkelig. Det vi mister på volum, tar vi igjen på større oppdrag. 

Skal vokse med kontroll

Rørleggerhuset har per i dag 26 ansatte, men får tilsig av ytterligere tre erfarne rørleggere til prosjektavdelingen i april. Det ser den daglige lederen fram til.

- Det viser at vi er konkurransedyktige og attraktive i markedet, som er svært tilfredsstillende med tanke på at bransjen generelt sliter veldig med å få tak i tilstrekkelig fagkompetanse.

Han understreker samtidig at de ikke har mål om å bli størst mulig på kortest mulig tid.

- Nei, det er alltid en hårfin balanse å ha nok folk til de jobbene man har og samtidig ha mulighet til å ta på seg et stadig større volum. Vi har måttet takke nei til oppdrag på grunn av kapasitetsutfordringer, nå legger vi opp til å kunne påta oss mer.  

- For oss er fornuftig drift det viktigste; at vi har en stab som fungerer i forhold til oppdragsmengden og de områdene vi jobber innenfor. Å rendyrke de ulike avdelingene og skape velfungerende strukturer og ha de rette verktøyene, er alfa og omega for at prosjektene blir gjennomført på en god måte. Dette sammen med gode innkjøpsbetingseler vi får gjennom medlemskapet i VVS Eksperten, skal gjøre oss konkurransedyktige, påpeker Plaum.

- Det er gøy å drive med utvikling. Det vi driver med hver dag!