All luftforurensing som kommer inn i hus, leiligheter, kontorer og næringslokaler er ca 75 prosent av de minste partiklene fra veitrafikk. Dette er det ikke alle som tenker over. De aller minste partiklene, som kalles nanopartikler, har en stor påvirkning

-Det har blitt påvist at nanopartikler er av stor betydning for vår helse, sier Jan-Erik Kleven, Managing Director i Camfil Norge.

Samtidig viser han til måleresultater fra en bygård på Södermalm i Stockholm. En gate kjent for sin tett trafikk og dårlig uteluft. Målingen ble utført for noen måneder siden.

I prosjektet i Stockholm ble det gjennomført en rekke målinger i en leilighet fra 1969, i en bygård i Hornsgatan. Inneluften ble undersøkt for både partikler og luftkvalitet.

-Målingene ble gjort både før og etter installasjon av balansert ventilasjon med gjenvinning, forteller Kleven til VVSforum.

-Eiendommen hadde opprinnelig F-ventilasjon, men i mars i 2014 ble balansert ventilasjon med gjenvinning installert. Målinger ble gjort både før og etter montering. Målet var å undersøke mulige forskjeller i kvaliteten på inneluften og for å undersøke om balansert ventilasjon med gjenvinning kan stoppe innkommende partikler med konvensjonell teknologi og F7-filter, sier han.

Innendørs og utendørs luftkvalitet ble målt ved hjelp av samme type bærbar partikkelteller som brukes av Stockholm kommune.

Leiligheten hvor målingen ble gjort er en fireroms på over 100 kvadratmeter i andre etasje.

- Camfil i Sverige fikk tilgang til leiligheten mens familien bodde der, noe som betydde at vi kunne gjøre undersøkelsene samtidig som hverdagslivet gikk sin gang for familien. Etter å ha installert balansert ventilasjon med gjenvinning, ble vi klar over at det var familiemedlemmer som hadde problemer med astma og allergi. Da ble ventilasjonssystemet supplert av en uavhengig HEPA-filter. Vi gjorde dette etter at den obligatoriske ventilasjonskontrollen var gjennomført, i Sverige kalt OVK- besikning, sier Kleven.

Han påpeker at totalt sett ble resultatene fra prosjektet så bra, at Camfil ble positivt overrasket.

-Konklusjonen var at inne i en leilighet på Hornsgatan var verdiene høye i forhold til uteluften. Etter å ha installert balansert ventilasjon med gjenvinning falt målte verdier innendørs radikalt i forhold til uteluft til tross for at tilstrømningen av uteluft inn økte.

-Med det installerte karbon/partikkelfilteret ble inneluften veldig bra, til tross for svært høy forurensning ute, sier han.

- Hvis man i tillegg til ventilasjon installerer en luftrenser med HEPA-filter, for eksempel hvis du har luftveisproblemer, da får veldig ren luft, fastslår Jan-Erik Kleven hos Camfil i Norge.