VVSforum har i en artikkelserie satt fokus på inneklima problemene ved Kuben yrkesarena. Ventilasjonsanlegget har ikke fungert som det skal, og brukerne av bygget har klaget på dårlig luft i mange deler av bygget over lengre tid.

Undervisningsbygg mener å ha funnet årsaken til problemene. Mye tyder på at det er brukt for store spjeld.

Les: Overdimensjonerte spjeld i Kuben - trolig årsaken til dårlig luft

Fagpersoner VVSforum har intervjuet i forbindelse med problemstillingen ved Kuben undres over, og som Mads Mysen belyser i denne artikkelen, er at når et slikt anlegg ikke fungerer etter intensjonen, så burde det første man kontrollerer være hvordan VAV-spjeldene regulerer luftmengdene.

VVSforum har stilt Mads Mysen de samme spørsmålene som vi har stilt til flere personer fra leverandørsiden. Han er like forundret og ikke minst svært overrasket over kvalitetssikringen av bygget. Han spør seg om det finnes andre mangler ved bygget som burde vært avdekket gjennom en større 3dje-parts gjennomgang av KS-rutiner, med stikkprøvekontroll av noen utvalgte løsninger.

Har du hørt om problemet ved Kuben og er det en kjent problemstilling?
- Ja, dette har vært en av de vanligste feilene (etter polaritet- og koblingsfeil) med slike anlegg, og problemet er omtalt en rekke steder gjennom en lengre periode. Jeg trodde vi hadde lagt slike feil bak oss.

Hva synes du om at dette er nytt for Undervisningsbygg?
- Det er overraskende, men først og fremst må det være flaut for de som har levert anlegget. Det er grunnleggende å ha kunnskap om dimensjonering av VAV-spjeld, når du skal levere et VAV-anlegg.

Les: - Problemstillingen på Kuben er ikke ukjent

Hva synes du om at det tok et år før man fant årsaken?
- Det er mildt sagt oppsiktsvekkende. Dette burde vært avslørt ved første befaring. Uten å kjenne anlegget, tenker jeg dette er en indikasjon på at anlegget ikke har et oversiktlig og funksjonelt grensesnitt mot de som skal drifte bygget. Det er jo bare et tidsspørsmål før bevegelige komponenter og følsomme sensorer må utbedres eller skiftes. Gode operatørbilder på system- og romnivå er en forutsetning for å optimalisere driften og identifisere feil før de gir uheldig konsekvens for innemiljø eller energibruk.

Hva kan gjøres for å unngå dette?
- Etter at anlegget har blitt utbedret, bør det testes på nytt. Vi anbefaler at alle behovsstyrte ventilasjonsanlegg innreguleres og testes i henhold til rutiner i publikasjonen SINTEF Fag 11 Krav og overlevering. Denne publikasjonen er gratis nedlastbar her: http://www.sintef.no/Projectweb/reDuCeVentilation/

Les : - Vi trodde for store VAV-spjeld hørte fortiden til

Hva tenker du om det?
- Det er naturlig å spørre seg om kvalitetssikringen har vært god nok, og om det dermed er andre feil og mangler med bygget? Jeg tar det for gitt at Undervisningsbygg har vurdert eller gjennomført en større 3dje-parts gjennomgang av KS-rutiner, med stikkprøvekontroll av noen utvalgte løsninger.