Det sier adm.direktør Karin Jensen og Johan Brevik, applikasjon og produkt rådgiver i Belimo Automasjon Norge til VVSforum.

- Belimo Norge har hatt et veldig godt år så langt, så vi er veldig fornøyd med utviklingen. Vi føler at vår kunnskap og kompetanse får utteling ute blant kundene, både nye og eksisterende, sier Jensen.

Bransjen er i endring
Men Jensen er overrasket over de store endringene på innkjøpssiden som de ser blir tydeligere og tydeligere i markedet.
- Før fikk vi bestillingene mye tidligere i forhold til prosjektene. I dag kommer faktisk kundene hit og henter helt ned til en uke før produktene skal på plass i byggene, og det er store leveranser. Ideelt sett hadde det vært fint å få større bestillinger i god tid før prosjektet starter. Det hadde sikkert begrenset stress for alle parter, påpeker Jensen.
- Bransjen er i endring, og prosjekteringen er mye tettere på byggeprosessen en tidligere. Det gjør at innkjøp og planlegging skyves så langt det lar seg gjøre. Den nye situasjonen gir oss noen utfordringer, men vi har bygget opp et solid lager med et bredt produktspekter i Oslo. 

Opplever stor pågang fra rørleggerne
Belimo Automasjon er mest kjent for sine produkter og kompetanse innenfor byggautomasjon. Leverandøren leverer et bredt spekter av løsninger for ventilasjon. Men de siste årene har man også kunnet tilby rørleggerne produkter innenfor regulering, avstenging og veksling av kretser i varme- og kjøleanlegg.
- Opprinnelig er vi en byggautomasjon leverandør, men vi får stadig nye rørleggervirksomheter som kunder. Våre ventiler og aktuatorer begynner å bli mer kjent, og riktig styring av varme og kjøleanlegg begynner heldigvis å få mer fokus. Gjennom mer effektiv styring av bygg og anlegg, er det mye å spare for både driftere og gårdeiere, sier Johan Brevik.

Brevik mener at rørleggerne som tar innregulering av varme- og kjøleanlegg seriøst har mye å hente i markedet. Han understreker at det helt nødvendig å bygge opp skikkelig kompetanse på dette området fremover.
- Moderne mengdereguleringsventiler er enkle å dimensjonere, og gir dynamisk balansering i hele belastningsområdet. Det forenkler innreguleringen av varme- og kjøleanlegg. Hvordan kan man sikre seg energi optimale anlegg når det ikke er mulig for driftspersonalet å overvåke om det er luft i anlegget eller om driftstrykket er optimalt, poengterer Brevik.
- Vi besitter mye kunnskap og kompetanse om styring og regulering av vann og trykk. Det merker vi at rørleggerne setter pris på. Pågangen har vært merkbar større det siste året.

Belimo kommer også med en ny butterflyventil med aktuator rett over sommeren. Den nye butterflyventilen trenger mindre moment for å betjene vannmengdene. Samtidig er det en mer kompakt ventil som tar mindre plass.

Fokus på forenkling
- I tillegg til produkter som er tidsriktige i forhold til miljø og energisparing, selger vi teknisk support i samme pakke. Vi registrerer at utbyggere og eiendomsselskaper ønsker enkle innovative løsninger. Det kan vi tilby markedet, sammen med enkle driftssikre løsninger, påpeker Karin Jensen ovenfor VVSforum.

Belimo Automasjon Norge kommer til å satse mer på VVS-dagene i år en de noen gang har gjort.

- I år vil vi doble antall kvadratmeter i forhold til 2014. En egen spesialdesignet stand skal være på plass når messen åpner i siste halvdel av oktober, sier Jensen avslutningsvis.