Både blant private og offentlige oppdragsgivere er det god etterspørsel, selv om nye byggforskrifter gjør prosjektene dog en del mer krevende både prosjekteringsmessig og ikke minst utstyrsmessig.

- Ja prosjektene blir selvfølgelig også mer kostbare. Vi er tilfreds med å få oppgaver, men lurer nå litt på om forskriften er litt mer politisk utformet enn økonomisk, sett fra våre oppdragsgiveres synsvinkel, men vi forholder oss naturligvis til dette på en pragmatisk måte, sier Eivind Skogheim ved Sweco Seljord til VVS-forum.

God spredning
Det er med andre ord god spredning i prosjektene både størrelsesmessig og fremdriftsmessig, med god aktivitet både blant private og offentlige kunder. I dag er det også mindre forskjell tempomessig på disse, selv om beslutningene kan være hakket raskere på totalentrepriser, som er mer vanlig mot private kunder.

- Et viktig og interessant prosjekt for oss er Bø sjukehjem, som utvides og oppgraderes, med høy standard. Inneklimaet vil ikke stå tilbake for noe. For folk som er mye innendørs som her er dette viktig, og godt å vite for den som skulle flytte dit engang, sier Skogheim. Sweco Seljord har 40 ansatte totalt og kan skilte med sterk tverrfaglighet, innen både vvs, elektro og bygg samt en egen avdeling for VA som arbeider både med ledningsnett og prosess. Kontoret arbeider i regionen Aust Agder, Telemark og Buskerud.

Grønt og lysegrønt
I følge de nye forskriftene skal bygg under 500 kvadratmeter hente minimum 40 % av sin energi til oppvarming fra såkalte fornybare energikilder, når forbruket er over 15000 kwh til oppvarming/varmtvannsforsyning. Det krever ofte løsninger med varmepumper som krever vannbårne varmeanlegg som er kostnadskrevende. Med dagens isolasjonskrav er varmetapene små så det er vanskelig finne økonomisk lønnsomhet i disse anleggene.

- Da vår vannkraft er 100 prosent fornybar er min oppfatning at det investeres i anlegg som øker miljøbelastningen i forhold til enklere elektriske varmeanlegg, og at driften av disse anleggene i praksis vil ha samme utslippsnivå. Jeg presiserer at dette gjelder små bygg, store bygg bør selvsagt ha vannbårne systemer med alternative energi kilder, sier Eivind Skogheim ved Sweco Seljord til VVS-forum.