AS Nord Klima er spesialister innen ventilasjonsanlegg, komfort og industri, automatikk, kjøleanlegg og service.

-Vi har som formål å levere klima- og ventilasjonsanlegg for alle typer bygg, samt tradisjonelt blikkenslagerarbeid, sier daglig leder Rune Karlsen, men problemet er å få tak i nok dyktige fagfolk. Han synes det er et paradoks at i deler av landet flater aktivitetene seg ut, mens den nordligste landsdelen har økende tempo, men har problemer med å tiltrekke seg fagfolk.

Han innrømmer at tanken på å importere arbeidskraft har vært der, men det har også sine utfordringer, blant annet språk når bedriften er i gang med kompliserte og krevende oppdrag.

Bedriften har i dag 32 ansatte, og Rune Karlsen beskriver arbeidsstokken som stabil med gode kvalifikasjoner.

Nord-Klima har gjennomført en rekke store prosjekter for krevende kunder som Forsvarsbygg, Statsbygg, fylkeskommuner og kommuner.

-Vi har blant annet gjennomført et stort prosjekt ved LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest, bemerker Karlsen.


Men, så kommer han igjen inn på det brennende temaet – nemlig mangelen på fagfolk i Nord-Norge.

-Vi i Nord-Klima har alltid behov for dyktige folk, sier han og forteller at for tiden er det flere ledige stillinger på følgende felt ved hovedkontoret i Tromsø: Prosjektleder ventilasjon, Prosjektleder automasjon, systemintegrator, montør ventilasjon og service-tekniker ventilasjon/automatikk.

Rune Karlsen forteller at for øyeblikket er Nord-Klima i gang med, eller ved oppstarten av mange oppdrag, blant annet ved Vadsø Barnskole, en totalentreprise sammen med Peab. I Troms er det oppdrag ved nye Breivang i samarbeid med Hent, og Sommerlys barneskole i Tromsø, en totalentreprise med ECONOR.

-Vi har jobber gående ved Båtsfjord Helsesenter, fortløpende prosjekter og ombygginger på Universitetssykehuset i Tromsø, for øvrig en rammeavtale, sier Karlsen.

Nord-Klima har også fortløpende prosjekter og ombygginger på Norges arktiske universitet, basert på rammeavtale.

- Og vi er involvert i forskjellige leilighetsbygg, summerer Rune Karlsen.

-Dette er interessante prosjekter for dyktige fagfolk som vi er på jakt etter. Også personer som også kan ivareta ITB-rollen er aktuelle hos oss, sier han.

-Hva gjør dere for å få tak i folk?

-Vi annonser i fagblader, benytter rekrutteringsbyrå, og utnytter formelle og uformelle nettverk.

Rune Karlsen sier at Tromsø er en attraktiv by å bo i.

-Tromsø er en skoleby, med universitet og en rekke videregående skoler, private skoler er det også her, både Sonans og Frisvold Privatgymnas.


Karlsen forteller at boligmarkedet i Tromsø for tiden er stresset med veldig høye priser i sentrumsnære områder. Beveger man seg 3-4 mil ut av kjernen er prisnivået mye lavere.

-Tromsø er i sterk vekst med tanke på befolkning. Ektefellejobb er det store muligheter for innenfor de fleste yrker og bransjer. Nord-Klima vil stille seg behjelpelig både med leting etter egnet bolig, flyttekostnader og søking etter ektefellejobb, sier han og legger til:

- Vi diskuterer det meste med spesielt egnede kandidater.

Rune Karlsen unngår ikke å skryte av Tromsø som en spennende urban by med alt av kulturfasiliteter, ett yrende kaféliv og uteliv. Her er folk inkluderende og man snakker med alle!

-Tromsø har også meget gode fritidsordninger for ungdom, mye fokus på musikk, film, media, kulturskole, Ungdomshuset Tvibit, Kulta – det nordnorske kompetansesentret i sirkus, teater og sceneteknikk, osv og listen er lang og tilbudene utvides stadig.


-Tromsø ligger midt i smørøyet med tanke på friluftsliv, både skog og fjell samt sjø og hav. Det er halvannen times kjøring til fantastiske Lyngsalpan, et eldorado for skikjøring, toppturer osv. Til Senja-fjellene er det et par timers kjøring, Lakseldalalpene er kun en times kjøring unna, forteller Karlsen for å friste fagfolk til å komme til Nord-Norge.

-Tromsø har også ett stort, variert utvalg av restauranter. Byen er jo kjent i hele Europa som en kulinarisk reisedestinasjon. Det er flust med kvalitetsbevisste småskalaprodusenter av all slags mat og snacks basert på lokale råvarer, noe vi har stor tilgang på i butikker, avslutter Rune Karlsen sin liste over Tromsøs mangfoldighet!