Han deler vedlikehold og oppfølging inn i tre deler, høst/vinter, vår/sommer og hele året og at det alltid er behov for å ta en gjennomgang av energianlegget.

Han  sier at man alltid skal redusere driftstidene til det faktiske behovet. For nyere bygg går over 40 prosent av den totale energien til ventilasjon, inkludert oppvarming og kjøling.

-Høst og vinter er det viktig å redusere turtemperaturen for vannbårne varmeanlegg. Dette vil redusere varmetapet fra rørnettet og kan senke innetemperaturen. Dette gjelder spesielt eldre anlegg med manuelt styrte radiatorventiler. 1 °C lavere romtemperatur gir 5 prosent reduksjon av oppvarmingsbehovet, fastslår Kyvik.


Han forteller også at man skal opprettholde en lav tilluftstemperatur på ventilasjonsluften om vinteren. Ved 1 °C lavere reduseres energibehovet for oppvarming av ventilasjonsluften med ca. 5 prosent.

-Så skal man redusere hastigheten på ventilasjonsaggregatene de kaldeste periodene i løpet av vinterhalvåret, da energibehovet og effekttoppene er størst.  En halvering av luftmengden reduserer både varmebehovet og effektbehovet med 50 prosent. Dette er spesielt viktig for ventilasjonsaggregater med lav varmegjenvinning, for eksempel batterigjenvinnere og kryssvekslere, sier han.

Han sier at man bør slå av oljekjeler som er ute av drift, for å hindre gjennomstrømningstap. Varmt vann som sirkulerer gjennom oljekjel ute av drift vil overføre varme til pipe og dumpe dette over taket. - Fyring for kråka, fastslår Kyvik.

De gårder som har gatevarme er det nødvendig å tenke nedbørs- og temperaturstyring.

-Gatevarme har som oftest høy effekt - 200 – 300 W/m2 - og periodene med behov er relativt korte. Installering av nedbørs- og temperaturstyring gir erfaringsmessig en besparelse på 30-70 prosent, avhengig av tilstand før installering, utdyper han.

-Hva legger NEAS Teknisk Drift i uttrykket «Effektive Bygg», som dere ofte bruker?

-Dette er et omfattende begrep som favner langt mer enn for eksempel kun energieffektivitet, forklarer Kyvik.

-Nøkkelen til et velfungerende effektivt bygg med fornøyde leietakere er god kommunikasjon mellom de involverte parter. Vi har sett på vårt slogan «Effektive Bygg» fra fire ulike synsvinkler. Under hvert punkt har vi listet opp betydningsfulle elementer for leietaker, eiendomsbesitter, byggets utforming og teknisk drift, sier han.

-Vi er opptatt av å se helhetlig på energieffektivisering og for å oppnå dette kreves det fokus i alle ledd. Energiledelse hvor alle parter er involvert er viktig for å finne de mest optimale løsningene knyttet til den daglige driften av eiendommene. Slikt arbeid må helt ut til arbeidshansken, påpeker han.

-For å være best på markedet utdanner vi våre vaktmestere, driftsteknikere og driftsledere kontinuerlig. I tillegg har vi spisskompetanse innenfor energi og miljø. Vårt hovedfokus er å drifte våre oppdrag for eksisterende og nye kunder så energieffektivt som mulig, avslutter Tore Kyvik.

Men legger til: -Vi ønsker å posisjonere oss som en strategisk samarbeidspartner innen drift av næringseiendom. Ved å være en teknisk diskusjonspartner og bruk av vår tekniske kompetanse oppnår vi dette.
 
Hele året-fakta

1.     Trimming av driftstider: Et ventilasjonsaggregat på 20 000 m3/h går 2 timer lenger enn nødvendig fra mandag til fredag. Ekstrakostnader: Totalt: 12 324 kWh = ca. 10 000 kr* For et bygg på 15 000 m2: ca. 50 000 kr * *Forutsetter roterende varmegjenvinner (n =70 %)

2.     Trimming av driftstider: Større næringsbygg (ca. 25 000 m2) 175 000 m3/h som drifter ventilasjonsanlegget på lørdager i perioden 0800-1600: – Batterigjenvinner: n = 50 % (trolig lavere) – Vifter: SFP = 4 kW/m3/s (eldre ventilasjon, trolig høyere) Totalt energiforbruk: 212 500 kWh/år = ca. 170 000 kr/år.

NEAS Teknisk Drift AS har hovedkontor på Hasle i Oslo, og har avdelinger i Trondheim, Bergen, Stavanger og Horten.

Kilde fakta: Neas Tekniske Drift