Skole-NM har blitt et viktig verktøy i fag- og yrkesopplæringen, og er en pedagogisk metode som bygger fagstolthet, motivasjon og mestringsglede hos yrkesfagelever. Skole-NM har også blitt en viktig arena for å synliggjøre yrkesfagene, og å bygge nettverk mellom skoler, opplærings-kontor, bransjer og næringsliv, og har hatt økende interesse fra elever og lærere og i 2023 ble det arrangert finaler i 37 fag.

Men på grunn av at regjeringen kuttet budsjettet til WorldSkills Norge, besluttet styret å avlyse Skole-NM 2024. – Dette er en avgjørelse som ikke bare berører organisasjonen, men også de unge talentene som går glipp av verdifulle muligheter både nasjonalt og internasjonalt, uttalte daglig leder Bjørnar Valstad den gangen.

Da tok imidlertid Brødrene Dahl og Kuben yrkesarena ansvar for rørleggerfaget. Med Kuben som arrangør og vertskap og Brødrene Dahl som sponsor, kunne NM i rørleggerfaget for elever likevel nylig gjennomføres over to dager. I juryen satt representanter fra Rørentreprenørene Norge, Rørentreprenørenes opplæringskontor Oslo og omegn og Drøbak Rørleggerservice. 

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Elevene i full konsentrasjon under NM. Et mesterskap som henger høyt blant rørleggerelevene.  

Mathias Otterstad til topps

Deltakerne representerte seks fylker i Norge, fra Troms i nord til Telemark i sør, og fredag 12. april var den avgjørende dagen med sluttstilling av oppgaven, vurdering og premieutdeling.

Der kunne Mathias Otterstad, Ringsaker Vgs, Innlandet, juble høyest med 1. plass.  
Deretter fulgte: 
Sofie Helland Johansen, Stangnes Rå Vgs, 2. plass
Kacper Galik, Kuben vgs, Oslo, 3. plass
Mathias Hirmder, Åssiden vgs, Buskerud, 4. plass
Ole-Alexander Hoel Johansen, Borg vgs, Østfold, 4. plass
Orlando Evendsen, Skogmo vgs, Telemark, 4. plass

Det skilte kun detaljer og millimeterne mellom de forskjellige plassene, og juryen brukte bortimot en time på å komme frem til resultatet. Og vi siterer gjerne juryformannen: «Alle som har kommet til NM og representerer fylket sitt er vinnere, og alle har gjort en fantastisk jobb!» Han bemerket at de vanligvis kun var involvert i yrkes-NM for lærlinger, men at dette hadde vært en flott opplevelse, og at han regnet med å se flere av disse om noen år i lærlinge-NM.

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Premier fra Brødrene Dahl er alltid populært! Her overlevert av divisjonsdirektør Monica Engen.

- Viktig samfunnsoppdrag

Brødrene Dahls divisjonsdirektør Monica Engen er svært glad for at arrangementet ble gjennomført, og kan fortelle om både dyktige og stolte ungdommer som representerte faget på en utmerket måte.

- Jeg har selv tre tenåringsgutter, som nok bidrar til at jeg brenner ekstra for at ungdom skal ha et så godt utgangspunkt som mulig for å kunne ta et riktig valg for yrkeslivet. Og jeg legger ikke skjul på at vårt fag er midt i blinken, da det vil være manko på rørleggere og andre håndverkere i lang tid framover. Skal vi rekruttere flere rørleggere, er det viktig å vise gjennom handling at vi verdsetter dem. Derfor ønsket vi i Brødrene Dahl å bidra til at skole-NM kunne arrangeres, samt være til stede under arrangementet. Det fortjener disse flotte deltagerne!

Hun understreker samtidig at Brødrene Dahls løfte til samfunnet, er at de skal forenkle og forbedre. Derfor vil de fortsette å utvikle bransjen gjennom å dele erfaring og kompetanse, utvikle bærekraftige løsninger og produkter og dyrke tett samarbeid.

- Dette rørlegger-NM for elever representerer flere av disse parameterne, og det bygger stolthet for faget. Derfor var det en selvfølge for oss å bidra til at det kunne gjennomføres!