-Det er viktig at flere utdanner seg videre samtidig som de blir værende i sine respektive yrker. Vi trenger gode håndverkere som utdanner seg videre i faget, sier daglig leer i Mesterbrev, Hilde Brodahl til www.vvsforum.no

Hele formålet med mesterbrevordningen er å sikre status, styrke rekrutteringen og opplæringen i håndverksfagene. I tillegg er målsettingen å sikre etablering og sunn drift i bedriftene, samt ivareta forbrukerens interesser.

Les også: -Vi må tegne et nytt og moderne bilde av bransjen

Hvem skal veilede?

- Det er viktig å ha med seg at de som velger yrkesveien holder verdiskapningen oppe mens de er under utdanning, enten det er på det ene eller det andre nivået. Hvem skal ellers ta seg den yngre generasjon og utenlandsk arbeidskraft, og hvem skal veilede disse når det legges opp til at flere – som kanskje er de beste – skal utdanne seg vekk fra fagene?, spør Brodahl.

Skreddersydd lederutdanning

-Mesterbrev er vel en skreddersydd utdanning som burde passe for svært mange?
-Ja, det stemmer. Utdanningen er skreddersydd lederutdanning for det enkelte mesterfag, som nettopp skal ivareta dette behovet og bidra til videre utvikling for næringen.

Som nevnt gir mesterbrev mange karrieremuligheter innen yrkesfagene. Med mesterbrev blir man værende i faget og er stolte av det. I følge daglig leder, Hilde Brodahl trenger samfunnet vårt enda flere mestere.

Les også: - Vi må være mer på ungdommenes arena

-Mesterne gjør en jobb som mange tar for gitt, men som er særdeles viktig for at vi kan opprettholde kvaliteten på håndverksoppdragene som utføres.

Må synliggjøres bedre

-Kan du peke på konkrete utfordringer?
-Karrieremulighetene som finnes i yrkesfagene må synliggjøres av flere på et tidligere tidspunkt. Foreldre og rådgivere i skolen må blant annet få et mer bevist forhold til hva yrkesfag er og hvilke muligheter som finnes for dem som velger yrkesfag. Mange tro at det ikke finnes noen videre karriere etter at man har tatt fag- og svenneprøve. Håndverkere er viktige, fordi uten håndverkere vil ikke lenger ha de rammebetingelsene vi har i dag. Vi tar for gitt at vi skal ha vann i springen, men til det trengs rørleggere, påpeker Hilde Brodahl.