- Vi har stor tro på Sindre og VKE bidrar med alt vi har av kompetanse og ressurspersoner i oppkjøringen, sier Stig Rath, Kuldeansvarlig i VKE.

Hvilken utdanning har du – og hvordan trivdes du med den?
- Jeg har gått VG1 elektro og VG2 kulde og varmepumpeteknikk, så kommer da til å få utdanning som kjølemontør. Jeg stortrives i arbeidet og angrer ikke ett sekund på at jeg valgte det jeg gjorde.

Hvorfor har du valgt ditt fag?
- Både faren min og broren min er kjølemontører. Var det en ting jeg var sikker på som liten var det at jeg ikke skulle bli nettopp det. Men når valget nærmet seg for å søke på VG2 så var det ingenting annet som virket like spennende. Derfor valgte jeg å gi det et forsøk, og etter det har jeg ikke angret.

Hva er det beste med faget ditt?
- Det beste med faget er at man hele tiden lærer noe nytt. Nesten hver dag får man problemstillinger som en ikke har hatt før. Jeg liker å bli utfordret! Vi driver med mye forskjellig. Alt i fra rørlegging til feilsøking på elektriske komponenter.

Hvorfor skal andre velge det faget du har valgt?
- Alle som er litt rastløse av seg og som ikke har lyst til å jobbe på samme sted lenge bør velge dette faget! Vi reiser mye rundt og kommer alltid borti noe nytt.

Hvordan vil du beskrive deg selv som person?
- Jeg vil påstå at jeg er en rolig person som til vanlig ikke finner på mye sprell. Jeg er av den typen som tenker meg om før jeg handler. En annen ting er også at jeg ikke bare er fornøyd når ting virker, jeg vil også vite hvordan og hvorfor det funker.

Hvordan opplever du å være tatt ut til å være en del av det norske landslaget i yrkesfag?
- Det er veldig morsomt, og en stor ære. Så lenge både min far og broren min holder på innen samme fag kan jeg være litt "kry" overfor dem.

Hva er forventningene til din egen innsats i Yrkes-VM?
- Forventingene mine er å gi 100 prosent og gjøre mitt beste. Målet mitt er selvsagt å vinne VM!

Hvordan forbereder du deg til mesterskapet?
- Jeg får en treningsrigg å øve på, i tilegg har jeg to tekniske eksperter som skal hjelpe meg med det jeg lurer på.

På hvilken måte kan din deltakelse i WorldSkills spille inn på din videre karriere?
- Å være med i VM betyr jo at jeg er dyktig. Så det å få VM på cv'en vil gi karrieren et stort løft.

Hva driver du med på fritiden?
- På fritiden driver jeg med rifleskyting (DFS), jakt og fiske.

Hva opptar deg, utenom forberedelser til Yrkes-VM?
- Det er jobb og fagprøve som er i fokus for tiden, men jeg prøver å skyte en del i helgene. Ellers går tiden med på kjæreste og venner.