- Fokus på varmtvannsforsyningen kan med enkle tiltak gi store besparelser i energiforbruk, og er en viktig miljøsatsning, mener Thore Sydtangen i rådgiverselskapet Enøk AS.

Sydtangen viser til nye forskrifter og ny TEK som kommer ferdig revidert om ikke lenge.
- Ny Tek og nye forskrifter har fått stor oppmerksomhet i løpet av 2015. Men forskriftene har i hovedsak som formål å redusere behovet for bruk av energi til oppvarming gjennom passive tiltak. Dette er meget positivt, men det er også viktig å se mer på energiforbruket til andre formål i bygget. Det gjelder både nye og eldre bygg.

Dimensjoneringsgrunnlaget
- Det er meget stort varmtvannsforbruk med påfølgende stort energiforbruk i enkelte typer bygg, og her kan det gjøres mye, påpeker Sydtangen.
- På tidlig 80 tall utarbeidet vi dimensjoneringsgrunnlag for varmtvann i større bygg. Dette satte oss i stand til ”å skreddersy” varmtvannssystemene til det reelle forbruket som er i bygget. Dimensjoneringsgrunnlaget forteller oss hva normalforbruket i boligblokker, hoteller, sykehus, sykehjem og idrettshaller er, og vi registrerte at varmtvannssystemer levert på 60 og 70 tallet var overdimensjonert. Det ble fortalt at man satte inn ”et system som var stort nok og vel så det”, eller argumenter som ”at byggets bruksmønster kan endres, og dette måtte det tas hensyn til ved å sette inn stort volum”. På mange måter forstår jeg dette i og med at volumene var store, og det å installere disse berederne etter at bygget er ferdig var en meget omfattende oppgave, forteller Sydtangen.

Han sier at man i dag ikke trenger å tenke på den problemstillingen, da de fleste anlegg løses med 400 - 600 liters moduler, og fraktes lett igjennom dører.

Sydtangen forteller at han har mange gode historier om hvor stor skepsis det var før, da store 5000 og 10000 litere skulle skiftes ut med Modulsystem på 300 og 400 litere. Men etter endt utskifting var kundene meget godt fornøyd.

For lite oppmerksomhet
Sydtangen synes debatten rundt energiforbruk og energisparing dreier seg i for sterk grad om oppvarming og energibruk/sparing. Det er også bakgrunnen for at han har startet selskapet ENØK AS. 

- Jeg vet det kan gjøres mange små og store grep i eksisterende varmtvannsforsyninger, og ønsker å tilby denne tjenesten. Mitt formål er å kunne tilby en rådgivningstjeneste for storbrukere av varmtvann, hvor fokus vil være å redusere energibruk igjennom energiøkonomiske tiltak, samt anbefale energiløsninger som gir størst utbytte for kWh forbruket.

Tilbyr Enøk rapporter
Gjennom sitt rådgiverselskap tilbyr Sydtangen Enøk rapporter som beskriver tiltakene i trinn slik at man får antydet besparelse i forhold til tiltaket. Eventuelle utskiftinger av varmtvannssystemer og varmepumper, vil bli beskrevet med volum og effekt i forvarmingssystem og etterheter, slik at oppdragsgiver kan velge mellom forskjellige leverandører som kan tilby sine produkter og system.