Lien røpte vurderingene som kan komme i energimeldingen i sin tale til de vel 230 deltakerne fra inn- og utland på Fjernvarmedagene 2015 på Gardermoen tirsdag.

– Det brukes fortsatt fossil olje til spisslast i fjernvarmebransjen, selv om det brukes langt mindre enn før, og flere har kuttet det ut helt. Vi vurderer muligheten for å innføre forbud mot fossil olje til spisslast i fjernvarme i energimeldingen, sa han.

Lokal forankring viktig
Liens foredrag hadde tittelen "Fjernvarme: lokal forankring, nasjonal betydning" og han utdypet hva han mener dette betyr i praksis.

– For å utvikle lokalsamfunnene må de lokale myndighetene være med å beslutte hvordan energisystem og varmebehovet skal dekkes. Bærekraft handler om sosial bærekraft, det handler om økologisk bærekraft, men det handler også om økonomisk bærekraft. Det skal bo folk i disse byene og det skal bygges næringsliv i disse byene, sa Lien.

Han mener det ikke nødvendigvis er gitt at NVE i Oslo bedre forstår behovet til næringslivet i lokalsamfunnene enn det lokalpolitikerne gjør.

– Poenget er at vi bruker store ressurser nasjonalt på å gjøre vurderinger i dag som det godt kan hende at lokale myndigheter som kommuner, ordførere og lokalpolitikere i dialog med lokalt næringsliv, lokalt samfunnsliv, innbyggere og fjernvarmeselskaper lokalt, kanskje ville vært like bra kvalifisert for å gjøre, sa Lien.

Vurderingen av om konsesjonsbehandling av nye fjernvarmeanlegg skal ligge hos NVE eller overføres til lokale myndigheter er en del av i arbeidet med energimeldingen.
– Men det er ikke gitt at det blir sånn, la Tord Lien til.

Spiller viktig rolle
Lien la imidlertid mest vekt på å fremheve fjernvarmens viktige rolle i energisystemet, og hvordan bransjen kan fortsette å spille en viktig rolle.

– Siden 2000 er det gjort store investeringer i fjernvarme-infrastrukturen, og leveransene fra anleggene er tredoblet i denne perioden. I 2014 ble det levert 4,5 TWh fjernvarme til forbrukerne, noe som dekker rundt en tidel av oppvarmings- og tappevannsbehovet i Norge og seks av ti store byer har en fjernvarmeinfrastruktur, innledet ministeren, som la til at disse tallene sier lite om hvor viktig fjernvarme er for helheten i det norske energisystemet:

– Når vi nå jobber med energimeldingen som skal legges fram i 2016, vil vi se hele energisystemet vårt i sammenheng. Det er mer krevende enn det kanskje høres ut til, sa Lien og trakk fram Oslo som eksempel.

– I Oslo dekker fjernvarmeproduksjonen så mye som 25 prosent av Oslos effektbehov. Uten fjernvarme måtte man ha bygget ut elnettet i- og rundt hovedstaden, og i tillegg bygget et nytt høyspent nett, som ville ha ført til kraftig økning i nettleien. Dersom alle fjernvarmeleveransene skulle dekkes med el, ville nettleien ha økt med 25 prosent, sa Lien.

Og i tillegg til å redusere effektbehovet kraftig i urbane strøk, kan fjernvarme ifølge ministeren, i langt større grad enn kraftforsyningen tilpasses energiressursene som finnes lokalt.

–Vi har lenge sett hvordan fjernvarme på mange måter utvikler et symbiotisk forhold til renovasjon og avfallshåndtering, og vi ser at stadig flere anlegg baserer seg på spillvarme fra industri og andre kilder, vi ser at jordvarme kommer inn og vi ser at bioenergi også er på vei inn, påpekte han.

Spår flere små anlegg
Lien trakk fram at selv om lave kraft- og varmepriser er en utfordring for bransjen, vil fjernvarme spille en viktig rolle framover.

– Fjernvarme har i tillegg til å produsere fornybar varme, mulighet for å bygge kostnadseffektive og fleksible systemer.  Fjernvarme tilfører energisystemet fleksibilitet fordi den kan veksle mellom el og andre energibærere, avhengig av prisen på el og situasjonen i nettet, sa Lien og viste til forskningsprosjektet Flexelterm, som ser på nettopp samspillet mellom kraft og varme i det Nord-Europeiske energisystemet.

– Vi ser fram til at dette prosjektet kan gi ny innsikt i hvordan fjernvarme kan få ytterligere verdi ved godt samspill med det øvrige energisystemet, sa Lien.

Han mener samtidig mye tyder på at mye av utviklingen kommer til å dreie seg om mindre anlegg:

– Mange steder er det det beste og det eneste alternativet pga. markedssituasjonen, men jeg tror at det er viktig at vi ikke slutter å utvikle store anlegg både å bygge dem og videreutvikle infrastrukturen tilknyttet de store anleggene som allerede er bygd. Det er forbrenning i stor skala som gir de stordriftsfordelene og det er viktig å ta i bruk avansert renseteknologi. Og Enova vil være der for å støtte prosjektene dere jobber med, forsikret han.

Løser mer enn varmebehovet
Statsråden understrekte at fjernvarme bidrar til mer enn å løse varmebehovet, og være mottager av spillvarme fra avfallsforbrenning, rundt om i kommunene.

– Det er bred politisk oppfatning om at oljefyring må fases ut, siden det er et problem for luftforurensingen. Fjernvarme har spilt og kan fortsatt spille en rolle i utfasing av oljefyr, sa Lien.

Han trakk også fram fjernvarme som en energiløsning for det urbansierte samfunnet som pågår i I hele den vestlige verden – og særlig i  Norge.
– Flere vil bo i flerbolighus og kompakte byer gjør det mulig å bygge kompakte energisystemer og god rensing av utslipp, dersom det planlegges godt fra starten. Kommunen og lokalpolitikerne har en stor mulighet til å bidra til å bygge ut bærekraftige lokale energisystemer, sa Lien

Kostnadseffektivitet viktig
Han tror ikke fjernvarme vil bli overflødig i morgendagens samfunn.

-Selv i de mest energieffektive husene vi kan se for oss, vil det være behov for tilførsel av varme, men vi må løse noen utfordringer – kostnadseffektivitet er viktig – dere m å tilby konkurransedyktige priser sammenlignet med andre varmeteknologier. Det er også viktig at det blir enklere å installere vannbåren varme i disse byggene, sa Lien.

Han viste til arbeidet som er satt i gang av Rørentreprenørene, Norsk Varmepumpeforening, VVS-foreningen og Norsk Fjernvarme for å få fram enklere, bedre og billigere vannbårne løsninger i byggene.

– Her har Norsk Fjernvarme tatt et fint initiativ med prosjektet rør i bygg. Prosjektet tar sikte på å kartlegge og vise frem de innovative vannbårne løsningene, sammen med nøkkelaktører i bransjen. Målet er å finne løsninger som kan forenkle og foreta installering av vannbåren energi i bygg mer konkurransedyktig, sa han. 

Kilde:fjernvarme.no