VVSforum skrev torsdag om Oslo kommunes klimatilpasningsstrategi og et videre arbeid med handlingsplan.

Oslo kommunes byråd for miljkø, Guri Melbye (V) sa at Oslo er den første kommunen i Norge som jobber så konkret med en fremtidig klimatilpasning. Hun påpekte at Oslo også kan rammes av endringer i værtyper og klima.

-Da må vi være forberedt, sa hun, og sa at å utvikle en klimatilpasningsstrategi betyr det et bredt samarbeid mellom alle aktuelle sektorer og virksomheter.

VVSforum stiller henne spørsmålet om det er gjort noen kostnadsberegninger i denne forbindelse, fordeling offentlig privat, herunder  eiendomsselskaper, huseiere, grunneiere osv?

- Gjennom det nasjonale programmet Fremtidens Byer, har Finans Norge gjort  et pilotarbeid når det gjelder å sammenstille naturskadedata og skader fra overvann koblet opp mot hendelser i noen kommuner. Prosjektet har pågått i 1,5 år og er vel den mest konkrete statistikken som kan hjelpe kommunene til å se hvor skader oppstår, skadeomfang og kostnader, svarer byråd for miljø i Oslo, Guri Melbye.

Hun sier at Oslo kommune er i startfasen når det gjelder å tilnærme seg denne type statistikk. Her må kommunen begynne et kartleggingsarbeid blant kommunale aktører som Oslo Forsikring, PBE og kommunens egne eiendoms-KFer. 

-Når det gjelder det arbeidet som Finans Norge har gjort, er det gjennom Fremtidens Byer-programmet appellert til staten om at de sørger for en videreføring og forankring av dette arbeidet slik at denne type statistikk blir en del av grunnlag for fremtidig og eksisterende klimatilpasning. En felles nasjonal tilnærming vil være nødvendig for å sikre at skadedata blir kodet likt slik at det er mulig å etablere sammenlikningsgrunnlag, sier hun.

Melbye understreker ovenfor VVSforum at Oslo ønsker en nærmere avklaring fra staten om hva som vil bli gjort på nasjonalt nivå, slik at vi kan planlegge hvordan kommunen skal gå frem overfor byens grunneiere og hvordan vi sammen kan skape en mer robust by.

- Skjer det noe utveksling av erfaring med andre byer, norske eller utenlandske i dette arbeidet?

- Det nasjonale programmet Fremtidens Byer, hvor 13 byer, KS, fire departementer og næringslivet deltar har hatt et eget nettverk for klimatilpasning. Programmet som avsluttes 31. desember i år har bidratt til å øke kunnskapen om klimatilpasning i Norge og gitt kommuner innsikt i hvordan jobbe med klimatilpasning, sier Melbye og legger til at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har hatt det faglige ansvaret for nettverket.

- Oslo kommune har også hentet kunnskap internasjonalt fra bl.a.  ICLEIs  Resilient Citis-forum, bemerker hun.

- Vi følger med på hva andre byer i verden gjør, også i EU. Den siste strategiske Smart City-tilnærmingen fra EU når det gjelder klimaarbeid, er også nå å satse på naturbaserte løsninger. FNs femte klimarapport  gir økt oppmerksomhet til klimatilpasning. I tillegg legges det større vekt på risikohåndtering, fastslår miljøbyråden i Oslo.

- Har miljøbyråden kommentarer til hvordan VA/VVS/bygge- og eiendomsbransjene bør forberede seg når strategi og planer skal bli til praktisk arbeid?

- Kunnskap om klimaendringer er viktig i alle bransjer, inkludert kunnskap om lokale og regionale forhold. Vi vil få mer nedbør, noe som gjør at vi må dimensjonere for dette. Kunnskap om, og tilrettelegging for, lokal overvannshåndtering, om forebygging av fuktskader og vanninntrengning, miljøkunnskap i alle ledd (leverandører og underleverandører) er viktig, slik at samfunnet er sikret infrastruktur og bygningsmasse som vil tåle de fremtidige klimaendringene.

- Gjennom vårt arbeid med strategi og handlingsplan for overvann, samt strategi for grønne tak, vil Oslo kommune samarbeide med ulike aktører slik at vi kan sammenstille den kunnskap som finnes både i kommunen og i næringslivet med sikte på å finne gode løsninger for byen, sier Guri Melbye til slutt ovenfor VVSforum.