-Ja, vi i RIF og Arkitektbedriftene (AIN) er blant dem som er bekymret over at Kommunaldepartementet ikke har tatt innover seg flere av våre kritiske innsigelser. Vi poengterte at forslagene til nye TEK17 ville føre til en forringelse av bokvaliteten og ha negativ betydning for folkehelsen for kommende generasjoner, sier administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i RIF – Rådgivende Ingeniørers Forening.

Hun viser til høringskommentarene som RIF utarbeidet til Kommunaldepartementes utkast til TEK17.

Her skriver RIF at de mener endringene som foreslås i TEK17 vil gjøre at boligbygg får lavere kvalitet. Dette vil gi negativ effekt på folkehelsen, påpeker foreningen.

RIF skriver også at slik departementet foreslår vil boligprisene ikke reduseres nevneverdig. Det er helt andre faktorer enn TEK som bestemmer boligprisene i Norge, er ingeniørforeningens mening.

Mange av de såkalte forenklingstiltakene – som er gjennomført ved å fjerne noen krav, legger nå andre ytelseskrav i forskrift, slike som tidligere var i veiledning. I tillegg ved å fjerne veiledningstekst til forskriften – gjør at myndighetenes kvalitetsforventninger til bygninger også er blitt mer utydelige.

- Dette er det motsatte av forenkling, slår Liv Kari Skudal Hansteen fast, slik det også står i høringskommentaret.

-Kommunaldepartementet har gjort noen endringer, men vi mener fremdeles at det for første gang åpnes for å bygge dårligere boliger enn det som har vært standard frem til i dag, sier hun.

-Vi er derimot fornøyde med at departementet har tatt hensyn til vår innsigelse vedrørende krav om lysforhold, sier hun og viser til teksten i oppsummeringen som ble sendt departementet, og der har RIF skrevet, sitat:

”RIF mener dagslysforhold har fått alt for liten oppmerksomhet gjennom lang tid, og krav til dagslys har måttet vike for andre hensyn. I forslaget til TEK17 svekkes mulighetene for å prioritere gode dagslysforhold, i det en del minstekrav reduseres i forhold til dagens regelverk. Det tas til orde for å anvende forenklede metoder som ikke reflekterer de faktiske forholdene og heller ikke reflekterer kompetansen som finnes i byggebransjen. Det er videre et ønske om «større fleksibilitet» ved at krav til vinduer og krav til utsyn i rom for varig opphold senkes. Resultatet blir i praksis dårligere daglysforhold, som gir dårligere bokvalitet i boliger.”

-Lysforholdene har stor betydning for bokvaliteten, understreker hun

Skudal Hansteen er også fornøyd med at RIF er blitt hørt på punktet om at krav til utsyn også måtte gjelde for soverom.

”Manglende utsyn fjerner primære kvaliteter fra rommet som også i mange tilfeller anvendes som arbeidsrom, hjemmekontor og lekerom. Slik kombinert bruk er veldig aktuell når boligprisene blir høye slik at familier ikke kan kjøpe store nok leiligheter” påpekte RIF i høringskommentaren.

RIF har også vært opptatt av at det må stilles krav om dokumentasjon av dagslysforhold tidligere i planleggingsprosessen. Skal en oppnå gode løsninger som sikrer gode dagslysforhold i bygninger så må dagslys få økt oppmerksomhet tidligere i planleggingsprosessen, helt tilbake til reguleringen av arealer for å sikre at forutsetningene ligger til rette. Ellers vil kravene i praksis ikke bli fulgt opp i prosjektene, mener RIF.