Varmetema AS har produksjon og lager på Stange i Hedmark. Rune Bratlie påpeker ovenfor VVSforum at firmaet er kjent som en ledene produsent og leverandør av prefabrikkerte systemer for vannbåren varme i boliger. Med nærmere 3000 sentraler av ulike typer i markedet har firmaet en solid erfaring, sier han.

Av flere av Varmetemas ferdige sentraler nevner han for eksempel Alfasentralen som er en komplett gulvvarmesentral med alle funksjoner innebygget, inklusive elkolbe.

-Denne er tilrettelagt for alle typer alternative varmekilder, sier Bratilie, og legger stolt til:

-Rask levering også!


-Alfasentralen kan også leveres med 6 eller 10 Kw luft/vann varmepumpe montert i opsjonskabinett på toppen. Tilkoblet eksempelvis dobbelmantlet bereder gir det både varme til huset og varmt forbruksvann på en energieffektiv måte.

-Mulighetenes sentral, ganske enkelt, fortsetter Bratli overfor VVSforum.

-Flaggskipet vårt er Sigmasentralen, en multifunksjonssentral, hvor både elanlegg, sanitæranlegg og varmeanlegg er integrert i ett kabinett. Teknisk rom, inne i et skap på 0,63 kvadratmeter!

-Sigmasentralen leveres standard med 6 kw luft/vann varmepumpe, men vi har også utgaver uten varmepumpe for tilkobling til væske/vann (f.eks borehull) og til luft/vann monoblokk, forteller Bratlie.

Varmetema leverer også «skreddersøm», men det er de standardiserte sentralene som Alfa- og Sigmasentralene som står for hovedvolumet, ifølge Bratlie.

Tanken er at produktene skal være komplette slik at rørleggerens eneste jobb på byggeplass er å sette enheten på plass, koble til rør og kjøre i gang.


Fordelene er åpenbare, fastslår Rune Bratlie: -Inntjening pr time går ofte markant opp, og forutsigbarhet for rørleggertimene blir betydelig enklere. Når det gjelder prosjektering, logistikk og dokumentasjon reduseres dette i betydelig grad.

-I en verden hvor krav til effektivitet og inntjening øker, vil Varmetemas løsninger gjøre rørleggerens hverdag enklere, er hans erfaring og overbevisning.

-Dette har selvsagt betydning for hva sluttkunden må betale for anlegget. I mange tilfeller velges vannbåren varme bort på grunn av for høy pris på plassbygde systemer. Varmetema erfarer at sentralene gjør vannbåren varme relevant der prisen tidligere var for høy.

Han forteller at flere husleverandører nå beskriver sentraler fra Varmetema.

-Årsaken er forutsigbarhet, energieffektivitet, estetikk, plassbesparelse og selvsagt økonomi. Det viktigste av alt er selvsagt at sluttbruker er fornøyd. Tilbakemeldingene derfra er gode.


Det samme gjelder fagbransjen, og Alfasentralen er eksempelvis oppført som løsning for vannbåren varme i Rørhåndboka.

-Det sies at det eneste som er vanskelig å spå om er fremtiden. Å forutsi nøyaktig hvordan kravene i teknisk forskrift blir er ikke alltid like lett. Varmetema har fokus på å ha løsninger som passer til de forskrifter som kommer. I tillegg til dette ser vi økende interesse for rehabiliteringsmarkedet. Det er ikke tvil om at fremtiden er ferdigbygde løsninger, fastslår Runar Bratlie i Varmetema.