Inneklimadagen 2017 er i full gang. Auditoriet hos Helsedirektoratet er fylt med fag- og bransjefolk innen inneklima. Fokus er på utfordringer i forhold til helsemessig påvirkning: Er vår kunnskap oppdatert i forhold til disse utfordringer?

Trenger mer kunnskap
Dette viktige temaet var også tema for foredraget til avdelingsdirektør Johan Øvrevik, Folkehelseinstituttet.

- Vi har begrenset kunnskapsnivå om årsakssammenhenger mellom inneluftforurensninger og helseeffekten. Det er generelt vanskelig å utføre gode sykdomsbyrdeberegninger for inneklimafaktorer, fortalte Øvrevik

Dårlig kartlagt
- Inneklimaforhold i Norge er også dårlig kartlagt, både når det gjelder bygningsmessige forhold og eksponeringssituasjoner.

- Økt kunnskap på feltet må ha som mål og kunne gi bedre råd og informasjon om muligheter for å unngå risikoforhold til forvaltning, helsetjenesten, den generelle befolkningen og bygningsbransjen.

Unngå risikoforhold
- Sykdomsberegninger kan gi verdifull kunnskap om hvilke inneklimafaktorer som bidrar mest til risikofaktorer på helsetap og dødelighet, men bør foreløpig tolkes med forsiktighet, da bakenforliggende kunnskapsgrunnlag er mangelfullt.

- Mange tiltak for å oppnå et godt inneklima tar utgangspunkt i en kombinasjon av kunnskaps- og erfaringsbaserte forebyggingsstrategier, der råd og tiltak dreier seg om å unngå risikoforhold.

Prioriterer du riktig?
Øvrevik avrundet med gode tips for enkle tiltak.
- Hold det rent og tørt
- Sikre tilstrekkelig luft og lys
- Begrens støy

- Dette er forhold som det ikke bør være vanskelig å få til, men det må prioriteres, poengterte Øvrevik.

Byggtekniske krav
Inneklimadagen 2017 fortsetter med fagkoordinator Arne Pihl Borda, Norconsult, med tema ”Uteluft gir inneluft”- kunnskap om luftkvalitet og tilpassede løsninger for et godt inneklima.

Seniorrådgiver Knut Helge Sandli i Direktoratet for Byggkvalitet tok for seg byggtekniske krav. Er bygningstekniske krav tilstrekkelige til å møte utfordringene? Er hensynet til miljø og helse styrket eller svekket i TEK 17?

- Dette er noe fagpressen har formidlet mye stoff om, det er mange meninger om TEK 17, slo Sandli fast.

Mye interessant
Det ble holdt mange gode foredrag, og VVS Forum kommer tilbake med mer stoff om enkelte av foredragene.

Rune Skatt, spesialingeniør i Bærum kommune, tar for seg Evaluering av NEMFOs tilsynskampanje. Arbeidstilsynet ved overlege Tor Erik Danielsen snakket om erfaringer fra tilsyn av skoler og barnehager.  Oversikt og tilsyn med inneklima med IK-Bygg ved daglig leder Jonas Havord, New Generation Communication sto også på programmet.

Anbefalinger for praktisk inneklimaarbeid i skoler og barnehager ble presentert av Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB).

Prosjektleder Bente Lunke Norum og fagsjef Kai Gustavsen presenterte nye informasjonsfilmer for barnehagen og ”Luftagentene” i skolen.

Naboens tobakksrøyking – ingen privat sak. Dette tema tok forsker Sverre B. Holøs i SINTEF opp i sitt innlegg

- Påvirkningsfaktorer i lokalmiljøet, hvorfor og hvordan ta hensyn til lys og luft når vi planlegger skoler, barnehager og boliger, ved arkitekt og planlegger Hanne Jonassen, Asplan Viak.

Seksjonsleder Ellen Foslie i Statens Vegvesen snakket om ”Veien – venn eller fiende som miljøfaktor”, hva legger veimyndighetene vekt på?

Ann Kristin Ødegaard, helsekonsulent i Oslo, fikk æren av å avrunde Inneklimadagen 2017 med sitt foredrag ”Hvordan kan hensyn til godt inneklima ivaretas i lokalt planarbeid?”.