Michael Klinski,forsker, arkitekt Klima, miljø og arkitektur i Sintef Byggforsk.
Har Tor Mjøs lest hele omtalen av Byggforsks pressemelding? I så fall ville han ha oppdaget at rapporten inneholder en studie av hvordan Myhrerenga-prosjektet ville blitt dersom borettslaget hadde inngått kontrakt med en energientreprenør. Det er derfor ikke en rapport om energisparekkontrakter generelt, og dette ble også gjenspeilet i pressemeldingens overskrift: "Energisparekontrakt (entall - anmerkning mkl) ikke lønnsomt på sikt"., sier Klinski. 

Les: Energisparekontrakt ikke lønnsomt på sikt
Les : EPC kontrakter kan være meget lønnsomme

To sitater fra pressemeldingen:
- Alt i alt er det sannsynlig at bruk av energisparekontrakter i Myhrerenga-prosjektet hadde medført en mindre ambisiøs oppgradering.
- Framtidig ambisiøs energirehabilitering ville i tillegg blitt ulønnsom med en slik løsning.

Klinski understreker at det ikke var en generell vurdering av EPC, og i hoved sak heller ikke en samfunnsøkonomisk vurdering, men rett og slett en vurdering av konsekvenser for bygningene i det aktuelle borettslaget. Men Myhrerenga er samtidig et eksempel for andre boligblokker med stort behov for bygningsmessig rehabilitering.

Og da kan det sies, som Mjøs selv blir sitert på:
"Ved behov for større bygningsmessige arbeider kan det være en fordel å holde dette utenom EPC." Hans følgende utsagn kan derimot i gitte situasjoner bli direkte feil etter min mening: "Det gjelder å plukke de fruktene som henger lavest først, og ikke miste styringen, sier Mjøs."
Nei, ofte tvert imot: Hvis det er stort behov for bygningsmessig rehabilitering, bør man ta grep i dette først og energioppgradere bygningskroppen i samme slengen, slik at oppvarmingsbehovet reduseres drastisk. Tekniske systemer og styring tilpasses så det reduserte behovet. Hvis man gjør det omvendt, vil systemet bli overdimensjonert og eventuelt dyrere enn nødvendig, og etterpå blire blir det mindre lønnsomt å etterisolere.

Som bakgrunn for en mer generell vurdering av EPC ved rehabilitering av bygninger, inkludert erfaringer fra andre land, kan jeg vise til vår tidligere rapport SINTEF Fag 17 " Vurdering av EPC/energisparekontrakter", som kan lastes ned [doc:50:pdf:Vurdering av EPC/energisparekontrakter i boligselskaper].