I VVSforum i går satte avdelingsleder Rune Rystad tommelen ned for den nye rapporten fra SINTEF Byggforsk; Vannskadesikker montering av vannrør i næringsbygninger. Denne gir en del ledetråder til bransjen, med utgangspunkt i skadestatistikken for lekkasjer fra vannrør i næringsbygninger, og viser omkostninger i underkant av 600 millioner kroner per år, en sum som er økende.
 
-Vi må få til mer kunnskap i bransjen, ikke flere regler rundt produkter og oppgaver, sa Rune Rystad til VVSforum.
 
Vi har bedt om kommentar fra andre i bransjen, og markedsdirektør Anders Bredesen og faglig ansvarlig for Service rør, Sven Erik Nilsen vil gjerne gi sitt synspunkt om temaet.
 
- Vi i Oras er både enig - og samtidig uenig med Rune Rystad i Bravida, sier Anders Bredesen, og får full støtte av kollega Sven Erik Nilsen.


- Vi er helt enige i at kontinuerlig utdanning av rørleggerne er svært viktig, skjemaer og sjekklister i et KS-system tetter ikke lekkasjer i seg selv. Samtidig må vi som fagfolk også gjøre en vurdering av hvilke produkter som er best egnet eller helt uegnet i ulike installasjoner.
 
- Derfor har vi i Oras et KS som regulerer når det Sintef kaller «ikke robuste løsninger» kan brukes eller også eventuelt forbys, sier Sven Erik Nilsen.

Han og Bredesen mener at det overhodet ikke er noen falitterklæring i å bruke kjente teknikker der risikobildet tilsier dette.
 
- Det er et faktum at omfanget av lekkasjer fra loddede eller gjengede rør er betydelig mindre enn ved såkalte «ikke robuste løsninger». Utfordringen ligger da i å effektivisere selve arbeidet, ikke loddingen eller gjengingen i seg selv, sier Nilsen.

Bredesen mener at et godt eksempel på dette er sprinkleranlegget som er montert på Gardermoens nye terminal T2. Her har Oras installert «milevis», som han sier, med rør basert på tradisjonell teknikk.
 
- Men, presiserer han, alt er prefabrikkert i våre verkstedlokaler etter beste industripraksis. Vi tror ikke byggherren opplever dette som en gammeldags installasjon, og vi har fått den fortjenesten vi forutsatte i prosjektet.

- Det er derfor bra at SINTEF setter fingeren på problemstillingen. Ikke bare har lekkasjer store samfunnsøkonomiske konsekvenser, men potensielt innebærer det en risiko for at ansvarsforsikringer for vårt fag blir urimelig høye sammenlignet med andre fag, understreker han.
 
- Det tror jeg kunden i hvert fall ikke vil betale for, avslutter Anders Bredesen hos Oras.