-Vi ser nå at det er høyt fokus på merking ved nye byggeprosjekter, at byggherrer og byggeiere tar dette mer på alvor. I eldre anlegg er det mye manglende merking, og man var nok ikke så bevisst på betydningen av dette tidligere, sier Steinar Bergsvåg i Norsk VVS-Merking.

Norsk VVS-Merking etablert i 1975, og Steinar Bergsvåg kom inn i selskapet i 1990, og er i dag eier sammen med kona Lene.

De har eget skilt- og graveringsverksted i Sandefjord, og to montører som hele tiden er ute jobb. Når det er ekstra mange eller store oppdrag drar også Bergsvåg ut og monterer skilt.

Han forklarer at rørleggeren kan sende tegnsettet av VVS-anlegget, og skiltene kan kjøpes for å monteres selv. Men han kan også ta hele prosessen med å sjekke hvilke skilter som skal på plass hvor, produsere disse og til slutt gjøre monteringen, forteller Steinar Bergsvåg, under en pause på sin VVS-stand under VVSdagene nylig.

-Vi har produkter, det vil si skilter til ethvert bruk for VVS-merking.

-Vi lager alle produktene selv, det vil si at de er kortreiste, kunden slipper å vente på sendinger fra fjerne strøk, og vi snur oss raskt når det er behov, sier han.

Han viser til standarden fra 1987, NS 813, fargekoding og merking av rør. Standarden fastlegger farger for merking av innholdet i rørsystemer. Standarden gjelder for prosess, varme-, kjøle- og sanitæranlegg og for hjelpesystemer. Fargene kan også brukes for merking av rørsystemer på tegninger.

-Eksempelvis mørk grønn farge er vann, lys grønn er sanitær, mørk blå er kjøling, lys blå er luft og rød er selvfølgelig sprinkler og brannslokking forklarer han pedagogisk.

På lista over store leveranser står Fornebuporten med merking av rør, ventiler og utstyr, og Norturas fabrikker i Hærland hvor de har gjort all VVS- og prosess-merking, samt merket innregulering av varme og kjøling.

På Fornebu S har Norsk-VVS-merking foretatt merking av rør, ventiler og utstyr, og utarbeidet en avstengningsguide, samt foretatt innregulering av VVC, varme og kjøling.

Både ved nytt sykehus i Østfold, A-Hus og St. Olavs Hospital i Trondheim har selskapet utført stort merkingsoppdrag med merking av rør, ventiler, gass, ventilasjon og utstyr og laget avstengningsguide.

Merking av tekniske anlegg ved Oslo Lufthavn på selve flyplassen og nærliggende område, merking av rør, ventiler og utstyr og avstengningsguide ved Den norske Opera og merking av sanitær, varme og kjøleanlegg med avstengingsguide og etterlysende skilter i Bjørvika er blant prosjektene på en lang referanseliste.

Bergsvåg forklarer at selskapet har 20 års erfaring med innregulering av vannbåren varme- og kjøleanlegg, og at dette gjøres på grunnlag av feilsøking. Avslutningen av dette ender da opp med en avstegningsguide for røranlegget.

Lese også: Ventilasjonsteknikkens bibel med fornyet og utvidet utgave