Kuldesjef i VKE, Stig Rath mener at DiBK må få øyne opp for kuldebransjen. I dag er bransjen usynlig for direktoratet, noen han mener er helt uakseptabelt.

- I dag er kun produktet av kuldeanlegget eller varmepumpen en del av Sentral godkjenning, enten i form av kald eller varm luft, ventilasjon, eller kaldt eller varmt vann, rørlegger, sier Rath.

Sentral godkjenning er en frivillig godkjenning som utstedes av DiBK (Direktoratet for byggkvalitet), og er et hjelpemiddel for alle foretak som skal være ansvarlig for søknad, prosjektering, utførelse eller kontroll av tiltak som krever byggetillatelse. Endringer i byggesaksforskriften 1.1.2016 førte til at kvalifiserte foretak mistet eller ikke fikk fornyet sin godkjenning, og at det ble vanskeligere for nye foretak å få godkjenning. Etter mange klager valgte DiBK at VKE sin landsforening, BNL (Byggenæringens Landsforening), ble tildelt rollen med å koordinere en styringsgruppe som skulle utarbeide forslag til en mer effektiv og forutsigbar godkjenningsordning.

Rath forteller at en av ekspertene i denne styringsgruppen har vært VKE sin styreleder Steinar Holm.
- Han har stått på for at fagområdet kuldeanlegg og varmepumper skal bli et eget godkjenningsområde.

- Siden det kun er produktet av kuldeanlegget eller varmepumpen som faller inn under en del av Sentral godkjenning, bidrar det til at kuldebransjen blir usynlig for DiBK, noe som er uakseptabelt med tanke på den viktige rollen kuldeanlegg og varmepumper spiller for å få ned energiforbruk i bygg, og den spesialkompetanse vår bransje er alene om å besitte, sier Rath.

- I løpet av 2017 vil DiBK bearbeide rapporten fra styringsgruppen, og det vil bli spennende å se om kuldeanlegg og varmepumper oppnår status som eget fagområde, sier Rath