Det viktigste budskapet Rør-Norge har til medlemmene,  er å være bevisst på prisutvikling og leveranseproblemer i alle kontrakter. Det en helt spesiell situasjon nå – med den største prisveksten siden 50-tallet, minner hun om. 
 
- Galopperende priser har vært tema for vår bransje de siste årene; først var årsaken til prisveksten pandemi, nå er det krig i Ukraina, Kina sliter med leveranseproblemer og det er økonomisk tilbakegang i Europa.

Les også: Hyppige prisøkninger gir tøffere klima for VVS-bransjen

Les også: Indeksregulering av entreprisekontrakter – med avtalt fastpris

Rørentreprenørene Norge finansierer rørindeksen som Statistisk sentralbyrå utarbeider for å kunne følge prisutviklingen. I fjor økte prisen for rørarbeid i kontor- og forretningsbygg med 15,6 %, hovedårsaken er at kostandene for materiell har steget med nesten 25 %. 

- Det er en syk prisøkning og den kan ikke fortsette, er hun klar på. 
 
- De stadige økte priser er en stor utfordring for vår bransje. Det er nesten umulig å gi pristilbud som treffer når prisene fra grossist og produsent øker fra måned til måned. I mange prosjekter vil utførende håndverker oppleve at prisene har økte flere ganger i den perioden byggingen foregår. At det kan bli konflikt og krangel av dette, er åpenbart.

Sikre seg best mulig

- Hvordan kan man sikre seg best mulig mot økte priser i et prosjekt? 

- Helst bør en prøve å inngå standardkontrakter, i de kontraktene reguleres pris i forhold til indeks. I tillegg anbefales rørleggeren å sikre seg ved å ha fastprisavtaler med leverandør.
 
Byggherre, særlig de offentlige, foretrekker fastpriskontrakter.  Å prise disse kontrakter er meget risikabelt, påpeker hun. 

- Når prisene stiger slik de har gjort de siste årene, har flere bedrifter opplevd å gå på noen skikkelig smeller. Noen har endt opp med ikke å få betalt for arbeidet. I noen grad kan entreprenøren påberope seg force majeure, men det i seg selv har krangel og konflikt som resultat.

Nøkkelen er ryddige kontrakter

I byggenæringen krangles det for flere milliarder hvert år. Ryddige, balanserte og rettferdige kontrakter er nøkkelen til gode prosjekter, er Røiselands medisin. 
 
- De siste årene har vi sett flere eksempler på prosjekter der samspill har vært utgangspunktet for byggherre og hovedentreprenør. Resultatet har vært at bygg har blitt ferdig på tid, innenfor budsjett og alle har fått betalt for jobben. Samspill kan løse noen av forholdene som ender med krangel, men vi trenger gode samspillskontrakter. Det er en mangel.