Nå står Norge for tur, og Lindab lanserte for en liten stund siden Lindab Pascal på det norske markedet, og har allerede merket stor interesse for løsningen. Selskapet forventer økt salg av denne type VAV systemer i fremtiden.

- Denne VAV løsningen er veldig forenklet og kan nær sagt tas rett fra hylla. Det er mange funksjoner som gjør dette til fremtidens system, hvor ett moment er at man for eksempel ikke trenger å forhåndsinnstille enhetene på fabrikk, siden man konfigurerer ønsket oppsett etter at montasjen er ferdig.. De ønskede luftmengdene og temperaturene tastes bare enkelt i displayet, sier Kristiansen.
- Jo enklere det er, jo lettere er det å få brukerne til å skjønne betydningen av VAV i forhold til å spare penger på energibruken. Nå kan nær sagt alt styres etter behov, og deler av bygningen som ikke er i bruk kan kjøres på minimum luftmengde.

Energisparefunksjonen er ivaretatt ved en vifte-optimizer som hele tiden styrer turtallet på viftene i forhold til behovet på romnivå. Dermed er det ikke behov for trykkstyring, og det minsker også kravet til dimensjoneringen av kanalsystemet i bygget, samt at det reduserer behovet for spjeldregulering i kanalsystemet.

- Hjertet i den nye VAV løsningen er den såkalte MBBV boksen som sørger for riktig luftmengede til hver enkelt ventil i de ulike rommene. Boksen gjør sitt til at systemet er i stand til å håndtere opp til 200Pa i trykk med lavt lydnivå, forteller produktansvarlig i Lindab.
- Dette kombinert med en integrert motor med eksakt målenøyaktighet, elimineres behovet for annet reguleringsutstyr mellom viften og MBBV boksen.

Med dagens fokus på energiforbruket i blant annet kontorbygninger vil kravene til VAV systemer i moderne bygg øke, og Kristiansen tror det vil bli et mye større fokus på slike løsninger fremover når man begynner å se effekten av besparelsene.

- Vi bruker kun produkter med standardinnstillinger, men som enkelt lar seg justeres og tilpasses etter installasjonen. Med kun et fåtall standard komponenter, ingen spesielle krav til kanaldimensjonering og et fleksibelt system- setup, gjør Pascal både prosjektering, installasjon og drift så mye enklere, sier Robin Kristiansen avslutningsvis til VVSforum.

Bygningsoversikt