- Politikerne i Bergen har vist vilje og evne til å utvikle byen med infrastruktur. Bybanen er ett viktig verktøy, men det gjelder også byggingen av veier til nabokommunene som over tid reduserer presset på bykjernen. Utsiktene til gode transportmuligheter gjør det enklere for boligkjøpere å bo ute i bydelene, der prisene er lavere. Det gir et lavere prispress totalt, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesentret til BT.no.

Øye viser til at boligprisene i Bergen siden finanskrisen i 2007/2008 har vokst mindre enn i andre norske byer. Slik vil det etter alt å dømme fortsette.

- Stavanger og Sandnes tar først nå den diskusjonen Bergen tok da Bybaneutbyggingen ble besluttet. Prisene der er preget av et veldig sterkt press, og det vil ta lang tid før de kan hjelpe på det med å bygge infrastruktur, sier Bjørn Erik Øye.

Øye mener også at risikoen i Bergen er lavere dersom boligmarkedet skulle snu.

- I og med den lavere prisveksten er det også grunn til å tro at fallhøyden i Bergen er mindre dersom markedet skulle få en knekk. Der er regionene som ikke har lagt til rette mer utsatt.

Men Bergen er ikke best i klassen på alt, ifølge prognosemakeren, skriver avisen.

- Boligbyggingen her som andre steder har vært for lav. Og etterslepet de siste fem årene er på kanskje 8000–10.000 boliger, sier Øye.

Behovet for nye boliger i Bergen er beregnet til rundt 2000 enheter årlig. Prognosesenteret anslår at det vil bli bygget 1500 boliger i 2012, deretter stiger tallet til rundt 1900 i 2014. Dette gir også utsikter til at boligprisveksten etter hvert flater ut.

Entreprenørene er langt på veg enige i vurderingen av den bergenske byplanleggingen.

Trevirke vil erstatte stål og betong i fremtidens boligblokker, mener arkitektene i Asplan Viak.

- Det er en skarp observasjon. Bybanetraseen med sine stoppesteder vil helt klart bli attraktive bosteder. Og det er riktig at det har gitt bedre muligheter for oss som bygger ut med større byggehøyde og mulighet for urbanisering. At det reduserer veksten i bergenske boligpriser er nok riktig, sier leder i Entreprenørforeningen Bygg- og Anlegg Vestenfjelske avdeling Hans Martin Moxnes til BT.no.