Han er glad for at regjeringen øker kapitalen i Energifondet utover Klimaforliket. Her ble fondskapitalen satt til 50 milliarder kroner innen 2016. Det reviderte statsbudsjettet varsler en økning på 9,25 milliarder, slik at fondet i 2016 vil nå 62,75 milliarder kroner.

Nobio er også glad for at regjeringen i revidert vil fases ut fossil energi fra alle statlige bygg innen 2016. Dermed styrkes Klimaforliket. Regjeringen  vil komme tilbake til saken i budsjettet for 2015.

-Her er det mye penger på bordet. Hva kan man få gjort for disse?

-Det er jo avkastningen av fondet som Enova skal fordele. Økningen gir flere hundre millioner kroner i året, sier Inge Olav Fure, daglig leder i Norsk Bioenergiforening til VVSforum.

Og legger til at dette styrker omstillingen fra fossil til fornybar energi og Nobio er opptatt av at bruken av bioenergi økes slik at vi beveger oss mot lavutslippssamfunnet.

Han mener at dette er en markert økning. Noe Norsk Bioenergiforening selvsagt er fornøyd med, som er opptatt av at alt som kan få ned bruken av fossil energi i bygg er med på å senke utslippene.

Nobio mener det er viktig å iverksette tiltak nå for å sikre at fossil olje fases ut innen de vedtatte fristene. Her trengs det nye løsninger slik at også bioolje kan komme inn som alternativ til dagens fossile energibærere.

I denne sammenheng er det selvsagt ikke kun penger, men også at det gjøres praktisk arbeid med å skifte ut blant annet kjeler som bruker olje. Det er beregnet rundt 120 000 av slike i Norge, og gjøres det ikke en stor nok innsats med å fjerne disse i løpet av et par, så er vi like langt.

Han er usikker på hvor mange store anlegg som er installert i næringsbygg og boligblokker og lignende.

-Mange borettslag er ikke proffe på dette, og jeg tror at på dette området må det gjøres en betydelig innsats, og raskt erstatte oljekjeler med biobrensel. Det finnes såpass mange muligheter med bioenergi nå, at det bør være enkelt, mener han.

Bioolje har en spesiell utfordring fordi Enova gir ikke støtte når vanlig olje byttes ut med bioolje. Oppfatningen er at det er så altfor lett å bytte fra bioolje til fossil olje igjen. Derfor ingen støtte, påpeker han og mener at dette er urimelig.

-Hva forventer du av budsjettet for 2015 på dette området?

-Det må bli en stor klimasatsing fra regjeringens side. Vi har sagt at bruken av bioenergi må mangedobles i Norge. Norge har store muligheter innen bioenergi. Blant annet hogger vi mindre enn hva som vokser hvert år, sier Fure.

Han er også opptatt av at det bør kunne brukes langt mer biodrivstoff, ikke minst i tungtransporten. Også det arbeidet som gjøres i Avinor med biofuel til fly følger han nøye med på. Alt dette vil få stor betydning for klimaløftet man snakker om.

-Får vi til alt dette, da kan vi begynne å snakke om at Norge kan bli verdensledende.

Statsbudsjettet med tilleggsbevilgninger og omprioriteringer for 2014, slik det er lagt frem kan du lese her.
 
http://www.statsbudsjettet.no/upload/Revidert_2014/dokumenter/pdf/prp93_2014.pdf
 
Konkret det Inge Olav Fure viser til står under Post 95 Kapitalinnskudd:

Sitat: Det foreslås å øke kapitalen i Fondet for klima, fornybar energi og energiomlegging med 4,25 mrd. kroner, til totalt 44,25 mrd. kroner.
Fondets midler plasseres som kontolån til staten, med en rente tilsvarende renten på statsobligasjoner med ti års bindingstid fra innskuddstidspunktet.

Basert på seks måneders opptjening av rente forventes avkastningen fra innskuddet å bli om lag 59,5 mill. kroner i 2015, avhengig av endelig rente på innskuddet.

Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen på posten med 4,25 mrd. kroner, til 9,25 mrd. kroner."