Han er glad i faget sitt, rørleggerlærling Erlend.

– Jeg er sikker på at dette skal gå bra, sier han.

Eventuelle publikumshenvendelser og det faktum at han er på utstilling under hele gjennomføringen av svenneprøven akter han å stenge ute med radio på ørene, og han kjenner ikke på nevneverdig spente nerver i forkant av konkurransen.

– Jeg føler meg så godt forberedt som jeg kan få blitt. Tross alt er jeg mye på jobb, og der er jeg borti det meste, sier han.

Spesielt er det sanitær som vekker iveren i den unge rørleggeren.

– Og da aller helst i nye eneboliger. Det er nok dette jeg er best på. Varmeanlegg, for eksempel, har jeg ikke jobbet fullt så mye med, så dette er ikke favoritten i dag.

Lykkelig tilfeldighet
At Erlends yrkesvalg falt på rørlegger er en tilfeldighet.

– Jeg var veldig skolelei, og begynte på yrkesfag for å komme ut i jobb så fort som mulig. Jeg ble "lurt" over i rørleggerfaget i læretiden, noe jeg overhodet ikke er lei meg for i dag, smiler han.

Det er ingenting å si på trivselen på arbeidsplassen, Rørlegger 1 AS. Her har han vært lærling i litt over to år nå, og han ser for seg å bli der i flere år til.

Fotball med kompiser
To ganger i uken trener han med fotballaget, Gimse IL.

– Vi er en kompisgjeng som har det moro med dette, og er i sjette divisjon, sier Erlend.

Han har sparket fotball med gutta litt av og på gjennom de to siste årene.

– Noen proffkarriere innen idretten blir det nok ikke, ler han, og legger til: – Fremtiden er i rørleggerbransjen den. I første omgang som rørlegger, og så får vi se hvor veien går.

Skrevet av Randi Helen Nodeland i NRL.