Sommerens ekstremvarme har vært syretesten på mange ventilasjonsanlegg. Samtidig har energiprisen vist hvor viktig det er at kjølefunksjonen ikke sluker energi. Lars Lerdalen i IV Produkt Norge merker at markedet etterspør mer kombiaggregater for oppvarming og kjøling

- Vi føler nå at vi ligger helt i front på å kunne tilby riktige og gode løsninger når det gjelder luftbehandlingsprodukter. Og med stadig mer kompakte løsninger begynner også gårdeierne å se muligheten i «Den femte fasade», sier Lars Lerdalen, salgssjef for IV-Produkt i Norge.

Siden 1991 har IV-Produkt hatt det samme mantra om å «Utvikle og produsere energieffektive ventilasjonsaggregat». Og fortsatt jakter den svenske produsenten på ytterligere ytelse og stadige forbedringer.

- Fra 1.januar 2018 tredde nivå to av EU`s ecodesignkrav for luftbehandlingsprodukter inn. Det betyr en ytterligere skjerping av kravene til energieffektivitet. IV Produkt har drevet produktutvikling i mange år for å kunne levere etter de nye kravene som har kommet, og de som kommer i 2020. Vi har gått gjennom alle våre produkter, sier Manuel Swärd, Export direktør for Vest-Europa.

Saken fortsetter under bildet:

IV-Produkt staben i Norge samlet på et brett. Fra venstre; Torgrim Tellefsen distrikt Midt/Nord, Roy Austensen, Lars Lerdalen, salgssjef Norge, Håvard Saxi Strøm, distriktsansvarlig Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder, Arild Ski Nilsen, distriktsansvarlig Møre og Romsdal, Midt- og Nord-Norge, og Arild Moe, distrikstansvarlig Vest[/caption]

- Lenge før strømprisene gjorde at ventilasjonsbransjen måtte tenke energiøkonomi var vi opptatt av å utvikle aggregater med stadig bedre ytelse. Det kan ha å gjøre med at energiprisene tidlig ble høye i Sverige. I dag griper denne tankegangen inn i alle deler av vårt utviklingsarbeid. Dette handler om å kunne tilby best total lønnsomhet for eier av bygget, sier Lars Lerdalen hos IV-Produkt Norge til VVSForum.

Se på arealet
Ifølge Lerdalen snakker man i dag ikke bare energikostnadene. Man har klare målsetninger om å legge beslag på minst mulig plass. I fortsettelsen av denne tankerekken ligger begrepet «Den femte fasaden».

- Stadig flere ser muligheter i å gjøre om taket til et utnyttbart areal, til uteservering, uterom, avspenningområde, osv. Fortsatt blir en god del ventilasjonsutstyr montert på taket, mens vi jobber målrettet med å levere stadig mer kompakte anlegg, som frigjør tak-arealet til andre formål. Vi ønsker å ha alt på ett sted, med mindre rørgjennomføringer og servicepunkter. Det er spennende tider for den som vil se mulighetene som ligger i nye løsninger. Det er store verdier å hente for gårdeierne, sier Lerdalen.

At man kan levere aggregater med varmepumper som er så effektive at ettervarmen i de fleste tilfeller er unødvendig er også et eksempel på at energiøkonomi har vist seg lønnsomt, siden man rett og slett trenger færre funksjoner og dermed mindre plass.

Het sommer
Lerdalen innrømmer glatt at han hadde fryktet litt mer komplikasjoner denne sommeren. Det var  ikke fritt for at det kriblet noe da tropevarmen steg til historiske høyder.
- I sommer har jo alle varmerekorder røket. Men bank i bordet, det har vært utrolig lite henvendelser på at anleggene ikke har maktet oppgaven. Særlig med tanke på at mange moderne bygg også har glassfasader og fysiske forhold vi som leverandør av aggregat ikke råder over, men det har gått over all forventning, sier Lerdalen.
Han tror årsaken ligger i flere forhold, men kanskje først og fremst at man bygger egne produkter og at man aldri har forsøkt å leverer på lavest pris.
- Vi ønsker å bidra til energieffektivitet over tid. Da er det ikke mulig å være billigst. Når man ikke kan være billigst må man satse på å levere kvalitet, og i mange tilfeller ta høyde for faktorer som kunden heller ikke kan forutsi. Det handler for oss om å ta litt ekstra ansvar for kunden, det tror jeg vi har sett beviset på i sommer, sier Lerdalen.

Kjøle og varme
IV-produkter har også vært en pioner på kombinert kjøle- og varmeaggregat, som dermed kan skifte på funksjon etter behov og årstid.
- ThermoCooler er kjøle- og varmeaggregatet som er tilpasset det nye klimaet. Med høyere
energikvalitet på bygg ser vi dessuten at kjøling blir viktigere. ThermoCooler er ikke et opprinnelig kjøle- eller varmeprodukt som har fått ekstra funksjon, men et unikt produkt der man har tenkt både varme- og kjølig- gjennom alle faser av utviklingen. Den er konstruert fra grunnen av for å levere begge deler, det er nok årsaken til at den har blitt en suksess. I Sverige kommer hvert tredje ventilasjonsaggregat fra IV-Produkter. I Norge er vi ikke langt etter. Vi har størst vekst i forhold til markedet, ser Lerdalen.

Ved produksjonen i Växsjö lages dessuten alt fra grunnen av. Varmepumper og varmegjenvinnere er naturligvis også egenutviklede produkter.
- Det er fysiske lover som bestemmer hvor effektiv en varmegjenvinner kan være. Vårt mål har vært balansen mellom hvilken del av jobben varmegjenvinnere og hvilken del varmepumpen skal gjøre, her ligger også hemmeligheten i hvordan kan kan lage så kompakte anlegg, sier Lerdalen.

Øker bygget verdi
Stadig flere av prosjektene de er involvert i handler om rehabilitering. Her bruker man kalkyleverktøy som beregner lønnsomheten i ulike alternativ, gjennom hele levetiden på investeringen, såkalt LCC-analyse.

- Å skifte ut aggregatet betaler seg ofte raskt, deretter blir det overskudd. Bedre komfort for leietaker og lavere energiforbruk er med på å bedre økonomien. Stadig flere gårdeiere tar husleie inkludert energi. Da vil investeringer i enøk kunne gi stor gevinst for eier av bygget, forklarer Lerdalen, og legger til at stadig flere kompakte enheter lar seg transportere gjennom en vanlig 90cm dør.
Innen styring og drift av anlegg har man også tatt fram nye digitale moderne verktøy.
- Med den nye appen vår kan gårdeier eller servicefolk logge seg inn på anlegget og se om det er nødvendig med filterbytte eller om det godt kan vente til neste gang. Ved innjustering av anlegg er det ikke nødvendig å være to personer. Man har trådløs kontakt med styreenheten og kan gå fra rom til rom og justere inn, forteller Lerdalen