Den store oppmerksomheten om disse problemene tilsier imidlertid at det er lys i enden av tunnelen. Men den er lang, og det gjenstår å se om det er lyset fra toget som kommer imot.

For en tid siden siterte vi Henrik Wergelands «Hvi skrider Menneskeheden saa langsomt frem». Etter årets energi- og miljøkonferanse under tittelen «Det perfekte bygg» kan vi konstatere et det det faktisk er visse fremskritt i retning bedre bygg, selv om fremskrittet fremdeles går med en hastighet som kan minne om siget i sirupen en vinterdag.

Saken fortsetter under bildet:

Tilligere hovedvernombud i for skolene i Oslo, Knut Myhrer ( rød skjorte) har mange friske meninger, og mener at det snart må kunne være mulig for en entreprenør og levere et bygg som fungerer ettet anbudsdokumentene, og krav spesifikasjonene. 

Årets konferanse hadde samlet flere representanter for eiendomsselskapene, altså de som mest trenger den kunnskapen konferansen formidler. Særlig Undervisningsbygg og Utdanningsetaten var godt representert. Det viser en gledelig opptatthet av å kunne tilby skoleelever bedre læringsmiljøer. Skoler har vært et gjennomgangstema i jakten på det perfekte bygg, for nye skoler er ofte tilsynelatende bygget etter andre kriterier enn elevenes beste.

Et av temaene som har gått igjen på konferansene de siste årene, er innemiljøet i skoler. Det har særlig dreid seg om for dårlige ventilasjonssystemer og klasserom med altfor lite dagslys. Det siste var tema for et av de foredragene som fikk mest oppmerksomhet på årets konferanse. Det var ved Martin Rafdal, leder av kompetansesenteret i Glamox Luxo Lighting AS. Rafdal refererte forskning som forklarer hvorfor så mange elever er upplagte tidlig på dagen, men er lys våkne mens de spiller dataspill til langt på natt.

Lysets betydning var også tema for Hans Vilhelm Bakke, førsteamanuensis i miljømedisin. Han har tidligere i VVS-forum påpekt at 10 av 10 arkitekter som har vunnet anbudskonkurranser om skoler de siste årene, har vunnet med en såkalt kompaktskole. De kjennetegnes blant annet ved at elevene får for lite dagslys. Bakke påpekte også det som åpenbart er hovedproblemet når det gjelder myndighetenes holdning til offentlige bygg: Politikerne bryr seg ikke om vedlikehold. En konferansedeltaker med erfaring fra kommunale tekniske etater, beskrev dette slik: Når jeg ber om penger til vedlikehold, får jeg nei. Men når skolen må rives på grunn av manglende vedlikehold, får jeg penger til ny skole.

Høgskolen i Oslo og Akershus – HiOA, som driver forskning på flere av konferansens hovedtemaer, har i en årrekke vært viktige konferansedeltakere. I år orienterte høyskolelektor Bente Hellum og overingeniør Øystein Andersen om erfaringer med studenter om kontroll og målinger på flere byggeprosjekter. Riktige målinger er avgjørende i mange sammenhenger når man skal få til et helhetlig godt innemiljø.

Mange av de feilene offentlige bygg er belemret med, særlig skoler, viser at myndighetene er mer opptatt av å kunne skryte av lavt energibehov enn av barns helse og trivsel. Dette tok Vegard Ottesen opp i sitt innlegg om filterbruk. Han fremhevet at hvis man skal ha god inneluft i et næringsbygg eller offentlig bygg som skoler, må man ha gode filtre. Og skal du ha effektiv partikkelfjerning, er det det uunngåelig at filteret gir et betydelig trykkfall. Det betyr at også her må man være villig til å bruke litt energi for å få inneluft av god kvalitet.

Saken fortsetter under bildet:

Det ble også overrakt en gave under konferansen. Filterprodusenten Interfil AS fra Skjåk fyller i år 25 år, og som deltager på konferansen fikk daglig leder Vegard Ottesen i anledning jubileet en hatt fra Lillehammer OL full av pins, av arrangør Kai Hollstedt.

I år som i fjor var konferansens arrangør Kai Hollstedt og KH Consult. Han har vært med på Energi- og miljøkonferansen siden den første ble arrangert på Teneriffe i 1986. Fra 1995 til 2012 ble den arrangert av Stiftelsen Vekst med Kai Hollstedt som primus motor.

- Dette er nok den beste konferansen på mange år hva gjelder innhold og foredragsholdere. I år hadde vi fått med oss flere nye foredragsholdere som var med på å løfte helheten, og som har svært mye faglig å bidra med i jakten på å finne det  "Det perfekte bygget". Konklusjonen etter denne konferansen er at det fortsatt er mye å hente for å finne det optimale bygget som fungerer etter intensjonen,  sier Hollstedt etter endt konferanse.