Nrk.no skriver at Knut Erik Severinsen flyttet inn i nytt hus i 2011. Her var det installert et balansert ventilasjonssystem. Etter kort tid opplever han unormalt mye støv i huset.

– Jeg vasker og vasker, men støvet er tilbake med en gang, sier Severinsen når NRK er på besøk hos ham i Mosby, noen kilometer nord for Kristiansand sentrum.

Han stopper ventilasjonssystemet hver sommer, og opplever da at støvet er nesten borte.

– Jeg håper det snart er slutt på hermetikkbokser, og at vi kan bo normale hus igjen, sukker han.

Nå roper både fagfolk i Arbeidstilsynet og Astma- og allergiforbundet varsku mot klimatiltak som går ut over helsa.

Astma- og allergiforbundet frykter at resultatet av klimaforliket i Stortinget, og de nye energikrava til bygg, er at helseproblemene øker.

-Vi får mange spørsmål om tette passivhus. Dette er nesten hermetiserte hus med liten utskifting av luft, og da oppstår det gjerne støv og høg temperatur. Dette gjør oss urolige, seier kommunikasjonssjef Bo Gleditsch.

Også i Arbeidstilsynet er fagfolk urolige over at inneklima taper i kampen mot klima.

-Vi veit at barn som blir utsatt for dårlig innemiljø, selv om de aldri røyker. Men de som har hatt astma fra barndommen, får lettere kols enn storrøykere som aldri har hatt astma, sier overlege Jan Vilhelm Bakke.

Han etterlyser større fokus fra helsestyresmaktene, og synes det er for liten interesse rundt dette. Også at ingen etterlever regjeringens helsekonsekvensutredning (HKU).

På Helsedirektoratets hjemmeside står følgende om helsekonsekvensutredning:

Helsekonsekvensutredning (HKU) er et egnet verktøy for å jobbe systematisk med folkehelse på tvers av sektorer. Helsekonsekvensvurdering er også brukt som betegnelse, men er mindre omfattende. (HKU) er et verktøy som kan synliggjøre hvordan beslutninger og tiltak i ulike sektorer kan påvirke befolkningens helse.

Videre står det at for lokal og regional forvaltning er konsekvenser for miljø og samfunn hjemlet i plan- og bygningsloven med tilhørende forskrift om konsekvensutredning. Konsekvensutredninger etter plan- og bygningsloven gjelder primært arbeid med kommuneplanens arealdel med utbyggingsformål samt for reguleringsplaner. I tillegg gir folkehelseloven (§ 11) kommunene en mulighet til å pålegge den som driver virksomhet å utrede helsemessige konsekvenser etter bestemte forutsetninger.

Når det gjelder boliger spesielt, står det at bolig og boligforhold innebærer hygieniske forhold som fukt og andre inneklimafaktorer, men også eieforhold og størrelse på bolig har en sammenheng med helse. Bomiljø omfatter både fysiske og sosiale sider ved bostedet; støy, luftforurensing, trafikkforhold, tilgang til infrastruktur og rekreasjonsmuligheter, samt sosiale kontakter og nettverk.