I går skrev VVSforum om Bård Baardsens sterke irritasjon på treghet i offentlig byggforvaltning. Men som leder for Norsk Varmepumpeforening er han ikke den eneste som blåser ut. Bladet Byggaktuelt har hatt flere reportasjer spesielt om Plan- og bygningsetaten i Oslo, og det blir pekt på mange kritikkverdige forhold.

Sivilarkitekt Jonathan Parker rettet i slutten av oktober flengende kritikk mot etaten. Parker pekte på underbemanning, samt at mange nyansatte er uten arkitektkompetanse.

Hvis en først har fått en del avslag på søknader om ansvarsrett, er det ifølge sivilarkitekten store muligheter for å havne på etatens «svarteliste». Disse tiltakshaverne kan i så fall vente seg strengere krav på alle områder, ifølge saksbehandlere Parker har snakket med.

– Mest brukte metode er å pirke på ubetydelige mangler. Plan- og bygningsetaten kan prestere å sende «Mangler meddelt»-brev, stappfulle av krav etaten overhodet ikke har hjemler til å stille. På dette grunnlaget avvises videre saksbehandling, inntil tiltakshaver og arkitekt gjør sine justeringer, sa Jonathan Parker til Byggaktuelt.

Nå er det bladet NæringsEeiendoms tur til å sette fokus på dette teamet.

Bladet NæringsEiendom har i den seneste utgaven en større reportasje om kritikken mot Oslos plan- og bygningsmyndigheter. Kjente eiendomsutviklere som Martin Mæland i OBOS, Baard Schumann i Selvaag Bolig og Olav Line i Norwegian Property mener blant annet at etaten er for detaljorientert, bruker for mye tid på egne planer og er for utydelige når det gjelder krav til dokumentasjon.

Byråd Bård Folke Fredriksen (H), som er etatens overordnede, sier til NæringsEiendom at de skal være lydhøre for kritikken, slik at det kan bli forbedringer. Byråden mener hovedutfordringen når det gjelder detaljgrad, knytter seg til planenes innhold og omfang, ikke etatens arbeidsmetodikk. Lov- og forskriftsverket utvikler seg "dessverre i stadig mer detaljorientert retning». 

Påstandene fra Parker var så alvorlige, at Bård Folke Fredriksen vil be etaten gjennomgå sin praksis. Jonathan Parker får imidlertid støtte for sin beske kritikk fra to andre arkitekter.

– Kontakten med Plan- og bygningsetaten i Oslo er av en slik karakter at vi stadig oftere lurer på hvor lenge vi orker å fortsette i en slik arbeidssituasjon. Det har med både regelverk og ukultur i etaten å gjøre, sier Willen Z. Ullring og Anne Ebbing til Byggaktuelt. De driver hvert sitt arkitektfirma i Oslo.

– Problemene omfatter både regelverkspraktisering og ukultur i etaten, sier de to arkitektene

Av hensyn til oppdragsgivere og fremtidig yrkespraksis er de engstelige for å komme med utspill som kan provosere etaten og de enkelte saksbehandlerne. NEnyheter har snakket med aktører i eiendomsbransjen som er redde for offentlig å fremsette kritikk mot Plan-og bygningsetaten, av frykt for "represalier" i kommende utbyggingssaker.

Ullring og Ebbing mener samhandlingen, eller mangel på samhandling, bare blir mer og mer uforståelig. «Mangler meddelt»-brev og saker på vent er blitt regelen, ikke unntaket. Olav Line uttrykker det slik i NæringsEiendom:

- Det er dessverre altfor ofte liten grad av forutsigbarhet i plan- og byggesaksprosessene. Ingen i etaten kan forplikte seg til tidsbruken og når saken skal være ferdigbehandlet. Jeg savner mer dialog og en større åpenhet rundt behandlingen.